Читај ми!

Марковић: Југославија је почела да „умире“ 1968

Филм „Фалсификатор“ редитеља Горана Марковића, који је затворио 41. Фест, представља опору комедију о времену почетка распада Југославије, 1968. годину. Славни редитељ je, као гост Дневника РТС-а, истакао да је то и најзначајнији догађај у његовом животу.

Светском премијером филма Фалсификатор у београдском Центру „Сава", завршен је 41. Фест. Званично га је затворио редитељ и сценариста тог филма Горан Марковић.

Један од наших најзначајнијих редитеља одлучио је да после Турнеје још једну своју драму из позоришта преточи у филм. Поново се позабавио распадом бивше државе.

Фалсификатор је црна комедија о човеку који фалсификује дипломе, али не због користи већ због несебичне бриге о људима.

Његови снови и поглед на живот се руше када га разоткрију и одведу у затвор. Пропаст главног јунака пресликава и пропаст Југославије.

На питање да ли је 1968. година кључна у његовом опусу, јер у својим филмовима приказује терористички напад на београдски биоскоп „Двадесети октобар", као и студентске демонстрације, прослављени редитељ је рекао да су ти догађаји заправо за њега почетак распада Југославије.

„Године 1968. ја сам био студент, млад човек који је схватио да некакве силе не дозвољавају људима да живе онако како би могли и желели. И то се десило приликом упада совјетских трупа у Чехословачку. Те године су се одиграле две важне ствари. Прва, тај терористички акт и велике студентске демонстрације против Јосипа Броза. Ти догађаји су, заправо, у 'мојој глави' почетак распада Југославије. Зато сам и овај филм сместио у ту годину и лоцирам прво љуљање те државе баш у 1968. годину", објаснио је Марковић.

Упитан зашто је распад Југославије његова највећа животна сензација, Марковић је рекао да је то најзначајнији догађај у његовом животу.

„Некако, посматрам овај свет и видим да и ове тренутне ствари које нам се догађају, као да представљају наставак тог пада. Као да се ти зидови још увек тресу, руше, урушавају", сматра редитељ.

Фалсификатор је комедија, али се бави узроцима и генезом пада Југославије."

Последњих неколико година традиција је да београдски Фест затвори домаћи филм.

„Лепа пракса само је питање да ли ће опстати, зато што је ове године држава одвојила нула динара за кинематографију и ја се бојим да идуће године неће бити шта да се прикаже. Кинематографија остаје сама на ледини. Можда ће добити помоћ од неких фондова међународних, али овде, изгледа, ништа неће добити", закључио је Марковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво