Читај ми!

„Фалсификатор“ затворио Фест

Међународни филмски фестивал 41. Фест, завршен је премијером филма Горана Марковића „Фалсификатор“ и уручењем награде најбољем остварењу у такмичарском програму фестивала „Европа ван Европе“, филму „Орлови“ израелског редитеља Дрора Саба.

Највећа домаћа ревија остварења седме уметности, филмски фестивал Фест затворен је вечерас пројекцијом српског играног филма Фалсификатор, редитеља и сценаристе Горана Марковића.

Уручена је и награда најбољем остварењу у такмичарском програму фестивала „Европа ван Европе", филму Орлови израелског редитеља Дрора Саба.

Аутор награђеног филма није присуствовао уручењу признанања, дипломе и новчаног дела од 2.000 евра, које је уместо њега примио амбасадор Израела Јозеф Леви.

Последњег дана на програму 41. издања „нашег највећег биоскопа", приказани су и дански филм Лов Томаса Винтерберга и амерички Обећана земља Гаса ван Санта.

Наш прослављени филмски и позоришни аутор Горан Марковић одлучио је да, након Турнеје, још једну своју драму пренесе са сцене на велико платно.

По наруџбини Гете института поводом обележавања 20 година од пада Берлинског зида написао је драму Фалсификатор која се бави падом - једног човека, али и целе државе, бивше Југославије.

То је црна комедија о човеку који фалсификује дипломе, али не због користи већ из чистог алтруизма, све док не буде откривен и одведен у затвор, што потпуно руши његове снове, схватања и поглед на живот. Његова пропаст пресликава пропаст Југославије, која је, према Марковићевим схватањима, почела 1968. године, у време када се дешава радња остварења.

Главну улогу игра Тихомир Станић, који је учествовао и у раду на сценарију. У ансамблу су Бранка Катић, Сергеј Трифуновић, Драган Петровић Пеле. Сценограф је Вељко Деспотовић, композитор Зоран Симјановић.

Филм Лов премијеру је имао у конкуренцији прошлогодишњег Канског фестивала, где је добио награду за најбољег глумца (Мадс Микелсен), најбоља техничка достигнућа и награду екуменског жирија.

Винтерберг је један од четворице оснивача покрета „Догма 95", од којих је најпознатији Ларс фон Трир, чија продукцијска кућа „Зентропа" стоји и иза овог остварења.

У фокусу филмске приче је живот професора у мирном данском градићу уочи Божића. Лаж о сексуалном злостављању детета покренуће лавину стравичних догађаја и заувек променити његов живот.

Независна продукција Обећана земља бави се осетљивим питањем хидрауличног бушења које има једнак број противника и присталица, а енергетска индустрија већ се побунила против негативног приказа који је добила у овом филму.

Мет Дејмон тумачи предузетника који долази у мало место у унутрашњости погођено економском кризом и покушава да у име своје компаније обезбеди земљиште за експлоатацију гаса.

Дејмон је написао и сценарио, заједно са Џоном Красинским који тумачи другу главну улогу.

Премијера је одржана на Берлинском фестивалу где је редитељ Гас ван Сант освојио Сребрног медведа.

Од 22. фебруара на популарном београдском фестивалу учествовало је 75 филмова из целог света, у избору уметничког директора Феста Борислава Анђелића и селектора Ивана Карла. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво