Читај ми!

Мајер се вратио кући

Конструктор филмских камера, вишеструки оскаровац Алберт Мајер, родом из Баната, после 60 година поново је у својој земљи. Мајер је главни јунак документарног филма „Албертов пут“ Предрага Бамбића, приказаног синоћ на Фесту.

Алберт Мајер рођен је у Перлезу 1936. године. Као избеглица са 16 година напустио је Југославију и са породицом отишао у Немачку, а 1962. у Америку.

У Холивуду је готово цео радни век провео у компанији „Панавижн" (Panavison) где је пројектовао револуционарну „Панафлекс" камеру, претечу данашње мале и лагане дигиталне.

За техничке иновације добио је четири Оскара у категорији техничких достигнућа и две награде Еми. Српски разуме, али тешко говори.

„За потребе филма са Томом Крузом и Никол Кидман Далека земљa дизајнирао сам специјалну камеру од 65 милиметара и то је био изазов зато што је филм ишао у синемаскопу", објашњава Мајер.

„Виђао сам многе глумце и никада нисам пожелео да будем испред камере. Ипак, доживео сам да ја глумим у овом филму и донесем поруку. Био сам део Холивуда и постигао нешто, имам и сина који је у истом послу и наставиће традицију", закључује Мајер.

Албертов пут је животна прича о успеху једног од многих људи који су били принуђени да напусте своју земљу, да би успели да развију потенцијале.

Филмски сниматељ Предраг Бамбић, који је дебитовао као редитељ и сценариста, јунака свог филма упознао је у Холивуду.

„Ово је једна од ретких прилика када се амерички сан остварио. Остварио се због тога што се тај човек борио за почетак, за опстанак, за голи живот, а онда за опстанак своје породице", изјавио је Бамбић.

Аутор прецизно одмотава причу о интересантном животу филмског иноватора, трудећи се од првог до последњег кадра да у њему не преовладају негативне емоције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се