Читај ми!

Тежак посао жирија на Фесту

Девет остварења која се на Фесту приказују у оквиру селекције „Европа у Европи“ задала су тежак задатак члановима жирија који једном од њих треба да додели награду од 3.000 евра. Сваки од тих филмова на специфичан начин истражује теме попут транзиције, традиције и различитих табуа.

Жири такмичарског програма Европа ван Европе 41. Феста оценио је да одлука о најбољем остварењу неће бити лако донета, јер је свих девет филмова приказаних у тој селекцији високог квалитета.

Члан жирија Благоја Куновски рекао је на конференцији за новинаре да се програм „Европа ван Европе" састоји углавном од филмова младих аутора који су се у својим остварењима бавили савременим темама.

„У тим филмовима има велике стваралачке енергије и доста провокације, тако да нам неће бити лако да донесемо одлуку и доделимо награду чији новчани део износи око 3.000 евра", рекао је Куновски.

Редитељ Срђан Драгојевић изјавио је да су филмови из програма Европа ван Европе посвећени актуелним темама, попут транзиције, традиције, или различитих табуа.

„Има интригантних филмова и биће тешко да се донесе коначна одлука и изабере најбољи", рекао је Драгојевић и додао да филмови и уметност заправо и не треба да се такмиче.

Члан жирија Жан Руа сматра да Фест окупља „крем" филмских остварења, за разлику од неких других фестивала који инсистирају искључиво на премијерама.

„На Фесту се приказују само најбољи филмови, тако да је Фест заправо фестивал фестивала, попут Торонта", рекао је Руа који је и филмски критичар и некадашњи директор Канског фестивала.

Руа је рекао да је за њега Фест важан фестивал, који је био популаран и када у свету није било толико филмских смотри као данас.

У програму Европа ван Европе приказани су филмови Издаја редитеља Кирила Серебреникова, казахстански филм Студент, украјински Кућа са осматрачницом, српски Љубав долази касније, хрватски Људождер вегетаријанац

У тој селекцији су и норвешки филм Скоро човек, пољски Јума, турско-немачко-француска копродукција Осматрачница и израелско остварење Орлови.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво