Читај ми!

„Арго“ најбољи (патриотски) филм!

Бен Афлек, поред Оскара за сценарио добијеног 1997. године са Метом Дејмоном, сада има и златну статуету за најбољи филм – „Арго“. Џенифер Лоренс и Данијел Деј-Луис најбоље главне улоге. „Пијев живот“ донео Оскара за режију Ангу Лију. Тарантино је изгледа таличан за Кристофа Валца који је вечерас поново освојио Оскара за најбољу споредну улогу. Ен Хатавеј најбоља у споредној улози са много певања у „Јадницима“. Ханекеова „Љубав“ најбољи страни филм.

6.00 - Најуспешнији филм вечери, са четири Оскара од 11 номинација, је Пијев живот Анга Лија. Линколн има разлога да пати: од 12 номинација само два Оскара.

5.57 - Арго је најбољи филм, саопштила је из Беле куће Мишел Обама! После седам година се поново догодило да се награде за нај-филм и нај-режију „разиђу". Занимљиво да Бен Афлек уопште није био номинован као редитељ, што га је прилично „повредило", јер је пре ове церемоније освојио све важне „уводне" награде (Удружења филмских глумаца, Удружења америчких редитеља, Златни глобус, БАФТА, Критикс чојс...). Каже да му се учинило да халуцинира кад је чуо име свог филма!

5.53 - Последњу награду, за најбољи филм, уручиће легендарни Џек Николсон, уз видео-помоћ Мишел Обаме, прве даме САД.

5.48 - Чека се проглашење најбољег главног глумца... Вишеструка освајачица Мерил Стрип прочитала је име Данијела Деј-Луиса, протагонисте Линколна. Њему је ово трећи Оскар – сва три освојио је за главну мушку улогу, што досада никоме није пошло за руком.

5.45 - Част филма У добру и у злу је спасена, али уз мању бламажу – добитница Оскара за најбољу главну женску улогу Џенифер Лоренс пала је при изласку на бину. Хаљина је крива!

5.41 - Жан Дижарден, освајач Оскара за најбољу главну мушку улогу на прошлогодишњој додели једној од дама предаће позлаћену статуету Академије, за најбољу главну улогу.

5.33 - На сцену излазе деца легендарних глумаца – Џејн Фонда и Мајкл Даглас, и сами ултрапознати. Најављују номиноване у категорији најбоља режија. Анг Ли добитник! Други Лијев (првог освојио 2006, за режију Планине Броукбек), а четврти Оскар за Пијев живот.

5.27 - Квентин Тарантино освојио је Оскара за најбољи оригинални сценарио, други вечерас. Познати редитељ изјавио да му је посебно драго што га је освојио ове године, јер је конкуренција била страшно јака.

5.25 - Какав симпатичан пар се појавио на бини – превисока Шарлиз Терон и прениски Дастин Хофман прочитали су номинације и уручили Крису Терију Оскара за најбољи адаптирани сценарио – Арго.

5.13 - Међу номинованима за најбољу оригиналну нумеру је и домаћин Сет Мекфарлан. Његову песму изводи Нора Џонс. Међутим, Оскара је освојила Адел, за Skyfall. Заслуге припадају и текстописцу Полу Епворту.

5.09 - Прва постава мјузикла Чикаго, Ричард Гир, Рене Зелвегер, Квин Латифа и Кетрин Зита-Џонс, најавила је номинације за најбољу оригиналну музику и награду уручила композитору Мајклу Дени за Пијев живот. То је Лијевом филму трећи Оскар.

4.58 - Део вечери посвећен онима који су нас напустили у претходних годину дана: глумци Ернест Боргнин, Џек Клингмен, Мајлк Кларк Данкан, Селесте Хол...

4.49 - Највећи фаворит са 12 номинација, Спилбергов филм Линколн, освојио тек првог Оскара, за најбољу сценографију. 

4.36 - Адел отпевала истоимену тему из филма Skyfall, номиновану за најбољу филмску нумеру.

4.33 - Прву позлаћену статуету Академије филму Арго обезбедила најбоља монтажа Вилијама Голденберга.

4.22 - Ен Хатавеј донела Јадницима трећег Оскара – за најбољу споредну женску улогу. Предао јој га је прошлогодишњи лауреат, познати канадски глумац Кристофер Пламер, најстарији глумац који је икада освојио Оскара. У 82. години живота обезбедила му га је улога у филму Почетници.

4.13 - Глумац Марк Волберг и меда Тед из истоименог филма, уручили Оскара за најбољи микс звука мјузиклу Јадници. Код монтаже звука десила се неуобичајена ситуација – два филма су освојила награду Академије у истој категорији: 00.30 Тајна операција и Skyfall.

3.50 - Аустријском редитељу Михаелу Ханекеу, освајачу канске Златне палме 2012, Љубав је донела и Оскара за најбољи страни филм, односно филм ван енглеског говорног подручја.

3.45 - Шведско остварење редитеља Малика Бенђелула У потрази за Шугарменом освојило Оскара у категорији најбољи документарни филм. Уручио га је Бен Афлек.

3.33 - Најбољим кратким играним филмом проглашен је Curfew, a Оскара за најбољи кратки документарни филм однео је Inocente.

3.22 - Најављена као једна од најлепших жена на свету, на бини се појавила Хали Бери да подсети на прославу 50 година франшизе о агенту Џејмсу Бонду.

3.18 - Ана Карењина покупила је Оскара за најбоље костиме (Жаклин Дуран), док су Јадници имали најбољу шминку (Лиза Весткот и Џули Дартнел).

3.10 - Најбољи визуелни ефекти виђени су Пијевом животу. Већ други Оскар за филм Анга Лија.

3.07 - Први Оскар за Пијев живот – за најбољу камеру. Добитник је Карлос Миранда.

3.00 - Чланови Америчке филмске академије сматрали су да награду за најбољи дугометражни анимирани филм заслужује остварење Храбра Мерида (Brave).

2.57 - Оскар за најбољи кратки анимирани филм отишао је Папирном човеку Џона Карса.

2.50 - Уручен први Оскар вечерас, немачко-аустријском глумцу Кристофу Валцу у категорији најбоља споредна мушка улога. Ово му је други и то поново за улогу у филму Квентина Тарантина. Првог је освојио 2010. за ролу Ханса Ланде у Проклетницима. Ово је уједно и прва позлаћена статуета за Ђангову освету.

2.30 - Почела церемонија 85. доделе Оскара у Лос Анђелесу. Домаћин Сет Мекфарлан изашао на бину „Долби театра". „Асистира" му Капетан Кирк (глумац Вилијем Шетнер) из Звезданих стаза.

2.02 - Кристен Стјуарт, звезда Сумрак саге, једноставно не жели да се опусти на црвеном тепиху, констатују новинари Нешенел поста.

1.52 - Ту је и велика холивудска „фаца" Томи Ли Џонс. И делује врло срећно што је дошао, шале се страни медији. 

1.50 - Сви су одмах приметили један „детаљ" на хаљини Ен Хатавеј. Она се није трудила да га сакрије. Напротив!

1.47 - У предворју „Долби театра" велику пажњу својом тоалетом и лепотом привукла је и Кери Вошингтон из Ђангове освете

1.45 - Долазак прелепе јужноафричке звезде Шарлиз Терон није могао проћи непримећено, као ни фризура. Њој заиста све лепо стоји.  

1.34 - Академија никако да препозна труд и залагање Џенифер Анистон, иако је остварила значајне улоге у хитовима Horrible Bosses, The Switch и Along Came Polly.

1.25 - Супруга Мајкла Дагласа, Кетрин Зита-Џонс, вечерас ће учествовати у обележавању 10-годишњице од освајања Оскара за мјузикл Чикаго.

1.15 - Кристоф Валц се може надати Оскару за сјајну споредну улогу у Ђанговој освети. На доделу је дошао са супругом Џудит Холсти.

00.50 - Предвиђа се да ће се борба за позлаћену статуету за главну женску ролу водити између „бунтовне младе жене" Џенифер Лоренс и „агента ЦИА" Џесике Честејн.

00.46 - Стигао је и Хари Потер, тј. глумац Данијел Редклиф, али само као гост – није номинован ни у једној категорији.  

00.43 - Рис Видерспун се на црвеном тепиху појавила у креацији „луј витон".  

00.15 - Звезде почеле да пристижу: Џесика Честејн, велики фаворит за Оскара за главну женску улогу у филму 00.30 Тајна операција.

20.01 – Посебна почаст током вечери биће указана Џејмсу Бонду, као омиљеном светском феномену.

17.12 – Овогодишња свечаност уручења награда Америчке филмске академије биће у знаку мјузикла. Због тога ће, као и због 10. годишњице освајања позлаћене статуете за најбоље остварење, звезде Чикага вечерас бити међу извођачима.

16.30 –  Последња шанса да се евентуалне грешке отклоне – генерална проба 85. доделе Оскара у пуном јеку.

У Долби театру у Лос Анђелесу вечерас ће бити одржана 85. свечана додела Оскара, престижних награда које Америчка филмска академија додељује у 24 категорије.

Телевизија Еј-Би-Си, која ће реализовати пренос доделе, јавља да је Холивудски булевар спреман да дочека најлепше и најталентованије уметнике индустрије забаве.

Пошто су метеоролози за вечерас најавили кишу, организатори су поставили више заклона и ангажовали додатно особље које ће се побринути да звезде, које ће прошетати чувеним црвеним тепихом, не покисну.

Домаћин вечери биће глумац Сет Мекфарлан, коме ће у уручивању златних статуета помоћи бројне колеге, попут Мајкла Дагласа, Мерил Стрип, Џенифер Анистон, Ричарда Гира, Рене Зелвегер, Шарлиз Терон и Џона Траволте.

За забаву гостију биће задужена група сјајних певачица: Адел, Ширли Беси, Нора Џоунс и Барбра Стрејсенд којој ће ово бити први наступ на додели Оскара у последњих 36 година.

За главну награду вечери, Оскара за најбољи филм, надмеће се девет остварења.

Иако је у трку ушао као главни фаворит, шансе Линколна Стивена Спилберга, који иначе има укупно 12 номинација, озбиљно угрожава шпијунски трилер Арго који је покупио највише струковних награда, као и два Златна глобуса, за најбољу драму и најбољу режију.

У категорији женских глумачких остварења ове године постављена су два нова рекорда – 85-годишња Емануел Рива (Љубав) најстарија је глумица номинована за главну улогу, а Кувенџане Валис (Звери јужних дивљина) је са свега девет година најмлађа у тој категорији.

Осим две поменуте глумице, за Оскара за главну женску ролу надмећу се још Џесика Честејн (Тајна операција), Наоми Вотс (Немогуће) и Џенифер Лоренс (У добру и у злу).

За исту награду, али у мушкој категорији номиновани су Бредли Купер (У добру и у злу), Дензел Вошингтон (Лет), Хоакин Финикс (Мастер), Хју Џекмен (Јадници) и Данијел Деј-Луис (Линколн), кога многи сматрају сигурним освајачем Оскара.

Уколико се то заиста и деси, 55-годишњи британски глумац могао би да се упише великим словима у холивудску историју, јер би то био његов трећи у каријери, што досад ником од његових мушких колега није пошло за руком.

Оскару за споредну женску улогу могу се надати Сали Филд (Линколн), Ен Хатавеј (Јадници), Џеки Вивер (У добру и у злу) Хелен Хант (The Session) и Ејми Адамс (Мастер), а позлаћеној статуети за споредну мушку ролу Кристофер Волц (Ђангова освета), Филип Симор Хофман (Мастер), Роберт де Ниро (У добру и у злу), Алан Аркин (Арго) и Томи Ли Џонс (Линколн).

Из студија РТС-а доделу награда Америчке филмске академије коментарисаће Сандра Перовић и Младен Поповић, а пренос почиње у 2.30 после поноћи на Првом програму.

Истовремено, ко ће од бројних номинованих кући отићи са позлаћеном статуом можете сазнати на Интернет порталу РТС-а.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се