Читај ми!

Има ли херојство смисла данас?

Филм „Кругови“ који је инспирисан херојским делом војника Срђана Алексића поставља питање да ли неко добро дело може да изазове и произведе нова добра дела и има ли херојство смисла данас, у време општег недостатка саосећања, изјавио је редитељ Срдан Голубовић.

Редитељ Срдан Голубовић изјавио је да је Срђан Алексић, чијим је трагичним убиством инспирисан његов филм Кругови, јунак каквог је увек тражио и с којим је желео да се поистовети.

Голубовић је на конференцији за новинаре уочи српске премијере филма Кругови рекао да случај Срђана Алексића ког су у Требињу 1993. убили војници Републике Српске јер је бранио муслимана, дубоко интригантан и да се тиче свих нас.

„Нисам желео да снимим ратни, нити политички филм. Не зато што смо бежали од политике, већ сматрамо да је чин Срђана Алексића био људски, а не политички", изјавио је Голубовић.

Режисер је додао да његов филм поставља питање да ли неко добро дело може да изазове и произведе нова добра дела и има ли херојство смисла данас, у време општег недостатка саосећања.

„Током снимања највише сам имао морално оптерећење, а не уметничко, јер сам страховао да ли ће филм бити достојан дела Срђана Алексића и да га ни на који начин не оскрнави", рекао је Голубовић.

Према његовим речима, филм Кругови није филм о Срђану Алексићу, већ је инспирисан његовим чином, док све остало што се у том остварењу догађа 12 година касније представља чисту фикцију.

Како је Голубовић најавио, филм Кругови после београдске и српске премијере вечерас на Фесту, требало би за десетак дана да буде приказан и у Требињу, родном граду Срђана Алексића.

Загребачка премијера очекује се после Загреб филм фестивала, а у Сарајеву би такође требало да буде приказан после Сарајевског филмског фестивала, рекао је Голубовић.

Филм Кругови први пут је приказан на Фестивалу независног филма „Санденс" где је добио специјалну награду жирија, а европска премијера тог остварења била је на недавно завршеном Берлинском фестивалу на коjeм је освојио признање селекције „Форум 2013".

Организатори Феста позвали су све заинтересоване да на интернет адреси www.peticija24.com потпишу иницијативу да једна улица у Београду буде названа по Срђану Алексићу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво