Читај ми!

Прва додела Оскара трајала 15 минута!

Свега петнаестак минута трајала је прва церемонија доделе Оскара у лосанђелеском хотелу „Рузвелт“, давне 1929. године, а глумац Емил Јанингс, први човек у историји филмске уметности коме је чувена златна статуета уручена, није био присутан!

Свечаност 85. доделе Оскара, најпрестижнијих признања филмске индустрије, одржаће се у недељу 24. фебруара пред 3.300 званица окупљених у „Долби театру" у Лос Анђелесу.

Током спектакла, чији је домаћин глумац Сет Мекферлан, биће уручене награде у 24 категорије на основу гласања 5.800 чланова Америчке филмске академије.

Ево и неколико интересантних података о томе како је додела Оскара некада изгледала.

У мају 1929. године, када је одржана прва додела златних статуета, у балској дворани хотела „Рузвелт" у Лос Анђелесу било је присутно свега 270 гостију који су платили улазнице по цени од пет долара.

Свечаност је трајала не више од 15 минута – довољно времена да се подели 15 трофеја.

Имена лауреата су тада увелико била позната, јер је гласање обављено три месеца раније. Академија је, међутим, већ наредне године одлучила да се имена добитника држе у тајности све до завршне церемоније.

Награда за најбољу глумицу отишла је у руке Џенет Гејнор за улоге у филмовима Свануће, Седмо небо, оба снимљена 1927. и Улични анђео из 1928.

У мушкој категорији, Оскара је освојио глумац швајцарског порекла Емил Јанингс за филмове Последња заповест и Пут свега живог.

Будући да је морао да се врати у Европу пре церемоније, своју статуету је добио неколико дана раније, тако да је он први човек у историји филмске уметности коме је Оскар уручен.

Мјузикл Певач џеза студија „Ворнер брос" добио је те године специјалну награду за звучне ефекте који ће извршити револуцију филмске индустрије. Академија није дозволила да се ово остварење такмичи за Оскара за најбољи филм, који је припао филму Крила, јер је сматрала да није поштено да се звучни филмови такмиче са немима.

Година 1939. сматра се једном од најуспешнијих у америчкој филмској индустрији. Номиновано је 10 филмова међу којима су били Чаробњак из Оза, Поштанска кочија, Господин Смит иде у Вашингтон, Оркански висови и Довиђења господине Чипс, а Оскара је освојила легендарна мелодрама Прохујало са вихором.

Био је то дотад најдужи играни филм (пројекција је трајала четири сата) и први филм у боји који је понео Оскара. Номинован у 13 категорија, завршио је вече са осам освојених трофеја, што је био рекорд који је држао све до 1958. године, када је мјузикл Гиги побрао девет награда.

Годину дана касније, историјска драма Бен Хур поставила је нови рекорд са 11 освојених Оскара, подвиг који је Титаник успео да изједначи тек 38 година касније.

Исти број Оскара освојио је 2003. и филм Господар прстенова: Повратак краља.

Први телевизијски пренос доделе Оскара емитован је 1953. године, а домаћин церемоније био је глумац Боб Хоуп, а од 1969. године чувени холивудски спектакл се емитује и у свету.

Прво награђено страно остварење био је италијански филм Чистачи ципела, редитеља Виторија Де Сике, којем је 1947. додељен специјални Оскар.

Тек је 1956. године Академија установила годишњу награда за најбољи страни филм.

Оскар за најбољи анимирани филм почео је да се додељује од 2001, а његов први лауреат био је цртаћ о симпатичном зеленом горостасу Шреку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво