Читај ми!

Почиње Фест!

Један од највећих празника филма у нашој земљи, Фест, почиње вечерас пројекцијом награђиваног остварења „Љубав“ Михаела Ханекеа. Фестивал ће отворити амерички глумац Мајкл Медсен који је остварио улогу у филму Зорана Лисинца „Поред пута“, који је, такође, на репертоару Феста.

Славни амерички глумац Мајкл Медсен отвориће вечерас у Центру „Сава" 41. Међународни филмски фестивал Фест, на којем ће до 3. марта бити приказано 75 филмова из целог света.

Медсен на Фест стиже са улогом у филму Поред пута редитеља Зорана и продуцента Владимира Лисинца, браће из Крушевца који каријеру граде у Америци.

Они ће се, такође, поклонити публици Феста, као и Лазар Ристовски који у њиховом филму игра Србина који је кренуо преко океана да оствари „амерички сан".

Главни програм ће, као што је већ традиција, почети пројекцијом филма који је освојио Златну палму у Кану. Овога пута то је Љубав Михаела Ханекеа.

Тај филм у копродукцији Аустрије, Француске и Немачке добио је награду Европске филмске академије, а номинован је и за Оскара у више категорија.

У тој драми о старом брачном пару импресивне роле остварили су Емануела Рива и Жан-Луј Трентињан.

Касно вечерас у Центру „Сава" биће приказан и филм славног шпанског редитеља Алекса де ла Иглесије Како срећа хоће, који је снимљен у копродукцији Шпаније, Француске и САД.

Од сутра почињу пројекције различитих програмских целина и у Дому омладине, Дворани културног центра, биоскопу „Фонтана" и Музеју кинотеке у Косовској улици.

Главни програм нуди фестивалске победнике, оскаровце, велике ауторе, циклус „Холивуд" пресек америчког репертоарског филма, а ту су и „Панорама светског филма" (далеке кинематографије), „Европа у Европи" (продукције и копродукције унутар ЕУ), „У фокусу: Јужна Америка", „Изабрани документарци".

Једини такмичарски програм „Европа ван Европе" (селекција европских кинематографија изван ЕУ) обухвата девет филмова из Турске, Русије, Казахстана, Украјине, Србије, Хрватске, Норвешке, Израела и Јерменије.

Фест ће приказати и више српских филмова, а на затварању 3. марта биће премијера Фалсификатора у режији Горана Марковића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се