Читај ми!

Завршен шести „Кустендорф“

Кратки играни филм „Муцава љубав“ аутора Јана Царлевског из Швајцарске освојио је награду Златно јаје на шестом „Кустендорфу“, као најбоље остварење. Награду „Вилко Филач“ за најбољу камеру добио Карлос Кореа за филм „Дон Сабас“. Фестивал завршен спектакуларним ватрометом.

Награда Златно јаје за најбољи филм 6. Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф" додељена је вечерас младом аутору Јану Царлевском из Швајцарске за кратки играни филм Муцава љубав.

Сребрно јаје добио је Размус Клостер Бро из Данске за кратки играни филм Барвало, док је Бронзано јаје припало израелском аутору Јаниву Линтону за филм Татех.

Посебно признање жири је доделио Мартину Рату (Пољска) за документарни филм Записано мастилом и Јелени Гавриловић (Србија) за кратки играни филм Ја нисам твој друг.

Најбоља остварења изабрао је међународни жири, који су чинили израелска списатељица и глумица Алона Кимхи (председница), амерички филмски продуцент, директор продукције и асистент режије Мајкл Хаусман и српски теоретичар медија и филмски и ТВ режисер проф. др Олег Јекнић.

Кимхиjeва је рекла да су приликом избора најбољих остварења вредновали аутентичност, оригиналност и креативност. Одабрани филмови показују високи технички ниво, лични стил аутора и зрео приступ причи. „Филмови које награђујемо имају добру структуру, емотивно су богати и добро продукцијиски урађени", истакла је председница жирија.

Награда „Вилко Филач" за најбољу камеру додељена је Карлосу Кореи за филм Дон Сабас, који је режирао Хуан Мануел Зуњига (Мексико), а одлуку су донели познати чешки камерман Мартин Шец и прослављени српски мотажер и дизајнер звука Светолик Мића Зајц.

Оснивач „Кустендорфа" Емир Кустурица захвалио је студентима што су дошли и тиме добили прилику да се међусобно упознају и сретну велике ауторе.

„Сви се ми овде боримо за бољи свет. Надам се да се видимо следеће године да наставимо да трагамо за компромисом између комерцијалног и ауторског филма, гледамо добре филмове и учинимо живот лепшим", поручио је Кустурица.

Доделом награда и спектакуларним ватрометом вечерас је завршен шести „Кустендорф".

У оквиру церемоније свечаног затварања наступио је фолклорни ансамбл „Копаоник" из Лепосавића, приказан je кратки филм руског аутора Бориса Казакова снимљен на 35-милиметарској траци на којој су интервенције извршене ексерима, и додељене дипломе свим студентима, учесницима такмичарског програма.

Такмичарски програм обухватио је 28 филмова младих аутора и студената из 18 држава: Велике Британије, Данске, Израела, Кореје, Кубе, Мексика, Немачке, Перуа, Пољске, Португала, Сингапура, Србије, САД, Филипина, Француске, Холандије, Црне Горе и Швајцарске.

Овогодишњи „Кустендорф" je од 16. јануара окупио нека од највећих имена светске кинематографије као што су редитељи Џанг Јимоу (Кина), Бен Зејтлин (САД), Алексеј Балабанов (Русија), Матео Гароне (Италија), Елија Сулејман (Палестина), Петер Готар (Мађарска), турска редитељка Јешим Устаоглу.

Највеће интересовање изазвао је долазак познатих глумица Монике Белучи (Италија) и Одри Тоту (Француска).

Награда за будуће филмове додељена је Јимоу, Белучиjeвој и Готару.

У оквиру музичког програма наступили су Немања Радуловић са саставом "The Devils Thrills", "Debu sur le Zank" (Француска), Дејан Петровић Биг Бенд (Србија), трио „Балканске жице" (Србија), „Радио застава" (Италија), Че Судака (Шпанија).

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара