Читај ми!

Сталоне прекинуо хибернацију слепих мишева!

Снимање Сталонеовог акционог хита „Плаћеници 2“ угрозило је треће по величини станиште слепих мишева у Европи, Деветашка, изложивши ове животиње стресу, јакој буци и светлости која их је држала будним у време када је требало да буду у дубокој хибернацији. Пре снимања избројано 33.000 шишмишева, после 8.500.

Бугарски суд казнио је Министарство за заштиту околине због тога што је дозволило продуцентима филма Силвестера Сталонеа Плаћеници 2 (The Expendables 2) да снимају у пећини пуној слепих мишева у хибернацији.

Поједине сцене холивудског блокбастера, у којем поред Сталонеа играју многе акционе звезде, попут Арнолда Шварценегера, Бруса Вилиса и Жан-Клода Ван Дама, снимљене су прошлог новембра у пећини Деветашка, на северу Бугарске.

Снимање није смело да се дозволи јер је бука угрозила на хиљаде шишмишева у стању хибернације, рекао је за АФП представник организације „Зелени Балкан" која је поднела тужбу поводом овог случаја.

Пећина, која се налази недалеко од града Ловеча, једно је од три главна станишта слепих мишева у Европи.

Локална канцеларија министарства за заштиту околине, која је дала дозволу за снимање, мораће да плати новчану казну од 500 до 10.000 лева (255 до 5.100 евра).

Након снимања филма, у пећини је било свега 8.500 слепих мишева, док их је само неколико месеци раније избројано више од 33.000, истакао је један стручњак за ове животиње, описујући присуство филмске екипе у јами као „вандализам".

Слепи мишеви су били изложени стресу, јакој буци и светлости која их је држала будним у време када би требало да су у дубокој хибернацији, наводе стручњаци који се надају да ће одлука суда убудуће спречити да се овакви случајеви понове.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара