Читај ми!

Никола Мајдак – 68 година на филму!

Дружење Николе Мајдака са филмском уметношћу почиње након ослобођења и траје све до данас, истим жаром и интензитетом. Током 68 година рада Мајдак је снимао, режирао, писао сценарије, предавао и организовао филмске манифестације, а жеља му је да уради анимирани филм о животу револуционара Риге од Фере.

Један од најстаријих филмских радника на овим просторима, Никола Мајдак, већ 68 година снима, режира, пише сценарије, предаје и организује филмске манифестације. Југословенска кинотека недавно је приредила ретроспективу његових најзначајнијих филмова којима неуморни аутор жели да дода и неке нове пројекте.

Португалци имају Маноела де Оливеиру, Французи Алана Ренеа, а ми заувек младе заљубљенике у филм Николу Мајдака и Пуришу Ђорђевића.

Од времена када је по ослобођењу као 17-годишњак похађао курс филмске секције при Врховном штабу војске, до данас траје Мајдаково путешествије испуњено делима играног, документарног и анимираног жанра којем је дао посебан печат, као аутор првих цртаних филмова београдске школе и као оснивач фестивала анимираног филма Балканима.

Извор живота, Време вампира, Последњи дневник, Понтиус пилатус секундус најважнији су анимирани филмови с Мајдаковим потписом. Међу 160 документараца издвајају се они које је снимио са Александром Петровићем, Ратомиром Ивковићем и Мићом Милошевићем.

Први играни филм који је снимио била је Невјера из 1952. године.

Осим са Владимиром Погачићем, као директор фотографије серију играних филмова снимио је и са Пуришом Ђорђевићем.

„Већ 10 година Мајдак покушава да уради анимирани филм о животу грчког револуционара Риге од Фере", истакао је Ђорђевић.

„То је требало да буде озбиљан филм рађен на подлози француских графика из француске револуције... Ја сам већ човек у годинама и нећу имати много времена да терам даље, али бих се молио Богу да причу о Риге од Фере остварим на било који начин", изјавио је Мајдак.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара