Читај ми!

У „Слободној зони“ од 2. до 7. новембра

Током шест фестивалских дана 35 играних и документарних филмова о најактуелнијим друштвеним и политичким темама стићи ће до београдске публике. Фестивал „Слободна зона“ отвара остварење „Где идемо сада?“, а међу најављеним насловима су и „Фудбалски бунтовници“, „Мобилни“, „докуфикшн“ остварења „Нана“, „Маријине“ и „Ђакомово лето“.

Осми филмски фестивал ангажованог филма „Слободна зона", на којем ће бити приказано 35 играних и документарних филмова о најактуелнијим друштвеним и политичким темама, биће одржан од 2. до 7. новембра у Дворани културног центра и Дому омладине у Београду, наводи се у саопштењу организатора.

Посетиоци ће моћи да виде 24 документарна и 10 играних филмова, а Фестивал ће отворити књижевница Дубравка Угрешић, која је ове године и гост селектор смотре.

На првој пројекцији ове године публика ће видети играни филм Где идемо сада? либанске редитељке Надин Лабаки о покушају жена да одврате своје подивљале и бесне мужеве, хришћане и муслимане, од верског рата.

Директор и селектор фестивала Рајко Петровић најавио је да ове године, због тешке финансијске ситуације, неће бити репризе филмова, али је истакао да штедња која је била неопходна није спроведена на уштрб квалитета Фестивала.

„Фестивал ће угостити 28 аутора филмова или учесника пратећег програма који ће бити приказивани током шест фестивалских дана", рекао је Петровић.

Филм Фудбалски бунтовници Жила Рофа и Жила Переза одабран је да затвори Фестивал. Реч је о причи о пет фудбалера који су покушали да у својим срединама спрече грађански рат, утичу на демократизацију или се боре против диктатуре. Продуцент остварења је фудбалер Ерик Кантона.

Петровић је најавио и да ће 8. новембра у Дворани Културног центра бити приказани и филмови на бис, односно остварења која су добила највећу оцену публике, а од 23 сата као филм изненађења биће приказана комедија Мобилни Неџада Беговића, која је снимана мобилним телефоном.

Најављено је да ће на „Слободној зони" бити приказана и три такозвана „докуфикшн" филма који бришу границе између документарних и играних остварења и то Нана Валери Масадијан, Маријине Жељке Сукове и Ђакомово лето Алесандра Комодина.

Ноћни разговори

„Слободна зона" ће ове године београдској публици први пут понудити и пратећи програм под називом „Ноћни разговори", који ће се одигравати након вечерњих пројекција, са почетком у 23 сата у Дворани Културног центра.

Уредник тог програма Иван Миленковић навео је да је идеја „да не буде објашњавање филмова, већ да 'Ноћни разговори' буду врста коментара" и разговор о темама које филм отвара.

Предвиђено је да се „Ноћни разговори" воде након приказивања хрватског филма Блокада о побуни студената на Загребачком универзитету, остварења Поново заједно о поновном сусрету младих Срба и Алабанца са Косова који су се први пут срели непосредно пре НАТО бомбардовања, као и након филма Хана Арент у којем се обрађује суђење нацисти Адолфу Ајхману и однос Хане Арент према злочину о коме извештава за часопис Њујоркер.

Посетиоци ће моћи да виде и филмове средњошколаца из Београда, Загреба и Сарајева у оквиру „Слободне зоне јуниор", као и три филма која се приказују у сарадњи са Доку фестом из Призрена.

Као и ранијих година биће додељена награда публике, која ће гласати након сваке пројекције, а организатори очекују да ће откупити права за ТВ приказивање четири до пет најбоље оцењених филмова.

Цена улазнице за све пројекције је 250 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара