Читај ми!

„Слотеру Нику“ Златна колица

Најбољи документарац 10. Загреб филм фестивала је српско-канадско остварење „Слотера Ника за председника“ аутора Роба Стјуарта. Међу награђенима и „Сви у нашој породици“, у категорији играног филма, затим краткометражни „Повратак“, „Терариј“, „Живот у сликама“.

Златна колица за најбољи документарни филм и награду од 1.000 евра на Загреб филм фестивалу добио је српско-канадски филм Слотера Ника за председника аутора Роба Стјуарта.

Жири који су чинили Михаел Главогер аустријски режисер и сценариста, Хана Куланкова директорка Међународног фестивала документарног филма "One World" посвећеног људским правима и режисер Мирослав Сикавица признање је уручио продуценту филма.

„Награда је значајна јер су реакције публике на пројекцијама биле сјајне, па то доживљавамо и као награду публике", рекао је преузимајући награду Бане Антовић.

Антовић је, у изјави за Танјуг, додао да је и сам жири препознао невероватну причу, а да му је посебно драго што је признање дошло с фестивала који је битан за регионално повезивање за пласман филмова, као и за генерално побољшање комуникација и у региону и на неком европском нивоу.

Посебно признање у документарној конкуренцији додељено је израелском филму Живот у сликама ауторке Тамар Тал.

Жири за играну селекцију који су чинили Јован Марјановић, руководилац Сарајево филм фестивала, Маурицио Браучи, италијански писац и сценариста и Маркус Шлајнцер који је режирао филм Михаел који је 2011. године победио на загребачком фестивалу, одлучио је да је добитник главне награде и 4.000 евра филм Сви у нашој породици.

Награду за најбољи краткометражни играни филм и износ од 1.000 евра освојио је израелски аутор Шај Леви за Повратак, а посебно признање добило је пољско остварење Барбакан Бартоломеја Жмуде.

Најбољи кратки филм младих хрватских аутора је Терариј Хане Јушић, док је Babysitter Ивана Сикавице добио специјално признање, одлучио је жири у саставу Кристијан Деније, режисер и члан комисије за националну селекцију Фестивала кратких филмова у Клермон Ферану, глумица Христина Поповић и режисер и сценариста Данило Шербеџија.

Проглашењем победника на свечаној церемонији у препуној дворани загребачког биоскопа „Европа", у суботу увече је завршено 10. издање загребачке смотре, иако ће и данас бити неколико филмских пројекција.

Током фестивала, који је отворен 14. а завршава се 21. октобра у шест биоскопских дворана, у главном такмичарском и пратећим програмима приказано је сто филмова на више од 200 пројекција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво