Читај ми!

Почео празник хорора у Београду

Пројекцијом пробраних филмова светске и домаће хорор продукције почео је Фестивал српског филма фантастике у Дому Омладине Београда. Фестивал се завршава у недељу доделом награда Коскар најбољим остварењима и њиховом пројекцијом, а цена дневне улазнице износи 150 динара.

Фестивал српског филма фантастике почео је синоћ у Дому омладине Београда балетским перформансом Реквијем за Макбета и европском премијером кратког филма Self Portrait Канађанке српског порекла Јованке Вучковић.

Балерине костимиране као вештице, ушле су у препуну салу са свећама, обавијене димом, а затим извеле смелу, петоминутну тачку с мачевима, награђену бурним аплаузом.

Уследили су филмови Self Portrait и The Captured Bird Јованке Вучковић, дугодишње уреднице хорор магазина "Rue Morgue", која је изградила репутацију једне од најутицајнијих жена у савременом хорор филму и књижевности.

Њен режисерски првенац The Captured Bird продуцирао је Гиљермо дел Торо, аутор филмова Панов лавиринт и Хелбој, и освојио је награду за најбољи кратки филм на фестивалу „Фантазија" у Монтреалу, највећој светковини фантастике и страве на свету.

Потом су у домаћој такмичарској селекцији приказани филмови Интензивни ударац у главу Момира Милошевића, Бесконачно Младена Манчића и Приче из гроба Дамира Романова, а први фестивалски дан су затворили хорор филмови из Италије и Шпаније - Ја сам мртва Франческа Пићонеа и Барику лајт Азијеа Абиоа.

Директор фестивала, Јован Ристић, објаснио је да ове године није толико заступљена научна фантастика колико натприродна страва, додајући да је од 25 пристиглих остварења изабрано 15.

Почасни гост је чувени мајстор за маске и специјалне ефекте Серђо Стивалети, чијим су присуством нарочито задовољни млади аутори, међу којима и редитељ Стефан Филиповић.

У склопу фестивала у суботу 20. октобра биће уприличена прва српска Зомби шетња. Око двестотине добровољаца кренуће у 17 часова са Трга Републике до Дома омладине где ће најбоље маскираним и нашминканим учесницима бити додељене награде. Шминкање и маскирање ће радити тим на челу са домаћим мајстором за маске и специјалне ефекте Мирославом Лакобријом.

Фестивал се завршава у недељу доделом награда „Коскар" најбољим филмовима и њиховом пројекцијом, а цена дневне улазнице износи 150 динара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво