Читај ми!

Аплауз за „Клип“ у Загребу

Публика 10. Загреб филм фестивала поздравила је аплаузом контроверзно српско остварење „Клип“. Филм Маје Милош апсолутно оправдао статус најконтроверзнијег остварења међу 100 наслова уврштених у 10 програма овогодишње смотре у хрватској престоници.

Дворана биоскопа „Европа" била је испуњена до последњег места током пројекције филма Клип. Остварење Маје Милош приказано је у оквиру 10. Загреб филм фестивала.

Због теме филма који је означен као контроверзан, његов почетак био је заказан за касно увече, а иако је пројекција завршена далеко иза поноћи, знатан део публике, која је остварење наградила аплаузом, остао је да разговара с режисерком, главном глумицом Исидором Симијоновић и директором фотографије Владимиром Симићем.

Истичући да је од идеје до премијере прошло шест година, а кастинг трајао две године, Маја Милош је нагласила да није имала намеру да прави филм који би осуђивао младе људе, а да је тема којом се бави, иако стављена на неку уску локацију, заправо схватљива свима, независно од државе у којој је приказан.

Публику је занимало доста тога, почев од тога како су текле припреме за снимање и како је настао, па до тога какву подршку има.

У изјави за Танјуг, редитељка је открила да је одушевљена како је публика прихватила остварење.

„Желела сам да направим веома локалан и веома аутентичан филм који је с друге стране и врло универзалан, јер проблеми којима се Клип бави нису настали у Србији већ су распрострањени по свету", објаснила је ауторка филма додајући да публика свугде добро комуницира с филмом.

„Наравно, ми који живимо у истом региону и имамо исте културолошке утицаје и сличне социјалне турбуленције, више утичемо једни на друге, па се зато могу лакше разумети филм и све његове специфичности", рекла је Maja Милош.

Истичући да је први пут у Загребу на фестивалу, редитељка је нагласила да јој је драго да је њено остварење, као и неки други српски филмови ранијих година, уврштен у такмичарски програм смотре.

„Филмови Србије привлаче пажњу у Хрватској и обрнуто, а постоји и добра комуникација међу филмаџијама у целом региону", оценила је Милош.

На ЗФФ-у који ће трајати до 21. октобра, у 10 такмичарских и пратећих програма, организованих у шест биоскопских дворана приказује се више од 100 филмова из 40 земаља света, међу којима и из Србије.

Вече пре пројекције Клипа приказан је и српско-канадски документарни филм Слотера Ника за председника Роба Стјуарта о глумцу ТВ серије Тропска врелина који је годинама био популаран у Србији, а да то није ни знао.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво