Читај ми!

Етнолози и антрополози, правац музеј!

Етнографски музеј ће отворити своја врата од 11. до 15. октобра за све љубитеље етнологије и антропологије на великом платну.

Међународни фестивал етнолошког филма, на коме ће бити представљена најновија светска продукција етнолошких и антрополошких филмова, биће одржан од 11. до 15. октобра у Етнографском музеју у Београду, саопштили су данас организатори.

Вршилац дужности директора Етнографског музеја Вилма Нишкановић истакла је да циљ фестивала није пуко емитовање филмова, већ подстицање првенствено младих стваралаца да бележе нематеријално културно наслеђе.

„Фестивал је опстао у кризним временима захваљујући напорима запослених у Етнографском музеју и подршци Министарства културе и Секретаријата за културу града Београда", додала је Нишкановићева.

Менаџер фестивала Саша Срећковић навео је да ће за фестивалске награде конкурисати 17 страних и три домаћа филма, док ће у информативној секцији бити приказано шест домаћих и девет страних филмова. Фестивалски програм обухватиће и 11 студентских филмова.

Према његовим речима, у оквиру специјалног програма Фестивала под називом „Поезија свадбених ритуала - свадбени обичаји етничких група и племена у Ирану" биће приказано шест филмова,а битан сегмент фестивалских дешавања чиниће и презентација Центра за фолклор и културно наслеђе музеја „Смитсонијан".

Члан селекционе комисије фестивала Милош Матић рекао је да је комисија прегледала 88 филмова и да је општи утисак да у највећем броју филмова антрополошки аспект није заступљен у довољној мери.

„Углавном су то ангажовани филмови који се баве социјалним проблемима појединца али не и културом у којој ти појединци живе", објаснио је Матић.

Као пример правог антрополошког филма, Матић је издвојио аустралијски филм „Контакт" који обрађује први сусрет групе Абориџина са белим човеком и његовом технологијом и каснију трансформацију главних јунакиња кроз интеграцију у аустралијско друштво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се