Читај ми!

„Лед“ стиже у биоскопе

Редитељски првенац Јелене Бајић Јочић, филм „Лед“, настао по истоименом драмском тексту Радоша Бајића, ускоро отвара сезону домаћих премијера. Остварење снимљено у продукцији „Контраст студија” и у сарадњи са РТС-ом, крагујевачка публика премијерно ће погледати 9. октобра, а дан касније и београдска.

Сезону домаћих премијера за неки дан отвара први играни филм редитељке Јелене Бајић Јочић Лед.

Остварење снимљено у продукцији „Контраст студија" и у сарадњи са РТС-ом, крагујевачка публика премијерно ће погледати 9. октобра, а дан касније и београдска.

Идеја о поновној екранизацији истоименог драмског текста Радоша Бајића, према речима редитељке, јавила се по завршетку продукцијског посла око серије уторка Село гори, а баба се чешља.

„Драма је имала једну своју ТВ екранизацију, али идеја је да се направи једна нова прича на основама те приче", објаснила је Јелена Бајић Јочић.

„Лед показује да има универзалну мисао, он има једну причу која се у једној реченици може рећи: небо, земља, између ја", рекао је сценариста Радош Бајић.

У причи о шумадијском селу из угла једне породице из седамдесетих година 20 века, слави се живот, упркос проклетству које га прати, суочава суровост и лепота природе. Сетно приповеда о правичности, али и пропадању села и традиције.

У носталгичној атмосфери која дочарава људске страхове и сукобе, улогу мајка-Стане која има само једну мисију - да од сина направи човека - веома емотивно тумачи Нела Михаиловић.

„То јесте филм емоције и филм неких стања, што је мени увек најузбудљивије. Овај филм се бави човеком и људским бићем и свим емоцијама једног човека", објаснила је глумица истакавши да би волела да публика ослушне остварење на прави начин.

Према речима њеног колеге Ненада Јездића, они који су били испред камера могли су да науче важну лекцију.

„После овог филма сам искуснији за једно тумачење које раздваја оно што је комерцијалан филм, оно што је филм који хоће да се допадне по сваку цену. Оно што је филм као филм и оно што је женски филм", прецизирао је Јездић.

Глумци у филму мало говоре, ипак, изразом много кажу, као и сама разгледница Србије.

Лагани хумор који краси ово дело дискретна је противтежа суморној судбини која погађа протагонисте филма Лед. А он је и жанровски и тематски освежење на домаћој сцени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се