Читај ми!

Паскаљевић и даље на челу Академије

На ванредној седници Академије филмске уметности и науке одбијена понуђена оставка председника Горана Паскаљевића. После 15 година примљени нови чланови међу којима и министар Братислав Петковић. Звање академика филмске уметности добили и аутори РТС-а Тања Петернек Алексић, Бранко Станковић и Драгомир Зупанц.

Академија филмске уметности и науке Србије (АФУН) на ванредној Скупштини одбила је оставку председника Горана Паскаљевића.

Прослављени редитељ понудио је оставку на место председника 4. августа како би пријавио филм Кад сване дан за домаћег представника за награду Америчке филмске академије у категорији страних остварења.

Уследила је велика полемика у јавности у којој је размењено много тешких речи.

Закључак Председништва је да Паскаљевић својим поступцима није утицао на рад Стручног одбора при избору српског кандидата за Оскара и није повредио Статут АФУН па зато нема разлога за прихватање његове оставке.

Одлука је затим изгласана већином гласова, а тада председник у оставци био је уздржан.

У новобеоградском биоскопу „Фонтана" у удружење су, после 15 година, примљени нови чланови.

Аутори Радио-телевизије Србије Тања Петернек Алексић, Бранко Станковић и Драгомир Зупанц нашли су се на списку нових академика филмске уметности на којем је било 88 имена.

АФУН има 15 одбора или секција за различите области. У Одбору за филмске и ТВ институције и организације нови члан је и министар културе Братислав Петковић.

Чланови се бирају из редова филмских стваралаца који су својим опусом значајно допринели уметничким резултатима српске кинематографије.

Сваки предлог или личну пријаву треба да подрже најмање три члана Академије, са препоруком за пријем.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се