Читај ми!

Ипак, без „Клипа“ у Санкт Петербургу

Филм „Клип“ још није стигао до руске публике. Упркос најавама, дело Маје Милош није било на програму Међународнoг филмског фестивала у Санкт Петербургу „Порука човеку“. Није помогло ни то што је редитељка била чланица жирија.

Упркос најавама, филм Клип, српске редитељке Маје Милош, није приказан на Међународном фестивалу документарног филма „Порука човеку", који је данас завршен.

Председник фестивала који се одржава у Санкт Петербургу, режисер Алексеј Учитељ рекао је у петак да филм још може бити приказан, али се то није догодило, и поред тога што је Маја Милош била у саставу жирија смотре.

„Фестивал се још није завршио, последњи дан је тек сутра. Признајем отворено да није све тако једноставно и мени је читава та ситуација чудна. Не бих желео да ризикујем судбину целог фестивала, али уверавам вас да се преговори још воде и не искључујем да ће Клип можда бити приказан", рекао је претпоследњег дана манифестације Учитељ.

Филм Маје Милош недавно је био у центру скандала у Русији, када је Министарство културе одбило да изда дозволу за његово приказивање.

Међутим, како за фестивалско приказивање нису потребне никакве дозволе, филм је позван на учешће на 22. Међународном фестивалу документарног, краткометражног и анимираног филма у Санкт Петербургу.

Редитељка је зачуђена забраном приказивања њеног остварења.

„То је арт-хаус филм, а не порнографија. Наравно, у њему се говори и о порнографији, али то је део живота који нас овако или онако окружује", рекла је ауторка Клипа за РИА Новости.

Гран при Фестивала добио је филм словачких режисера Мартина Снопека и Иване Лаучикове Последњи аутобус, а жири руског конкурса прогласио је за најбољи документарни филм дело Сергеја Мирошниченка Рођени у СССР. 28 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се