Читај ми!

Академија о спору око Оскара 1. октобра

Оставка председника Горана Паскаљевића, ситуација у вези са избором српског кандидата за Оскара за страни филм и пријем нових чланова најважније су теме о којима ће се расправљати на ванредној скупштини Академије филмске уметности и науке Србије, заказане за 1. октобар.

Академија филмске уметности и науке (АФУН) Србије одржаће 1. октобра ванредну скупштину, на којој ће разматрати понуђену оставку председника Горана Паскаљевића и ситуацију у вези са избором српског кандидата за Оскара за страни филм, а у плану је и пријем нових чланова.

Председништво Академије најавило је, на сајту Филмског центра Србије, да су на дневном реду оцена рада Стручног одбора за избор нашег кандидата за 85. доделу награда Америчке филмске академије и оцена јавних иступа чланова ове организације у јавности.

Стручни одбор је крајем августа изабрао за српског кандидата филм Кад сване дан Горана Паскаљевића. Редитељ Срђан Драгојевић, чије је остварење Парада било пријављено за тај избор, јавно је оптужио Паскаљевића и АФУН за сукоб интереса.

Уследила је полемика у медијима, са много тешких речи, па је све доспело и до суда.

Паскаљевић је понудио оставку на место председника АФУН почетком августа, када је пријавио свој филм, али, како је одређено Правилником, о оставци може да одлучи само скупштина.

На ванредном заседдању, у новобеоградском биоскопу „Фонтана", биће речи и о коришћењу расположивих средстава за плаћање комуналних трошкова до коначног решења статуса АФУН, који тражи помоћ за свој рад од Министарства културе, као и о изради интернет странице ове организације.

Овом приликом биће изабрани нови чланови Академије по одборима - за режију, глуму, монтажу, камеру...

Чланови се бирају из редова филмских стваралаца који су својим опусом значајно допринели уметничким резултатима српске кинематографије. Сваки предлог или личну пријаву треба да подрже најмање три члана Академије, са препоруком за пријем.

Биће предложени и нови чланови из Србије за Европску филмску академију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво