Читај ми!

Размена редитељских искустава

Најзначајнија редитељска и глумачка имена са простора бивше Југославије окупиће се у Лесковцу где се до 25. септембра одржава 5. Интернационални фестивал филмске режије. У такмичарском делу је 12 филмова из региона, а најбољем аутору биће додељена награда за режију.

Фестивалски живот у Лесковцу започет је крајем шездесетих година 20. века. „Филм сутрашњице" био је назив фестивала који је окупљао ауторе аматерских филмова па је садашњи фестивал који се одржава у Културном центру и још неколико лесковачких локација, на неки начин чување традиције.

„Фестивали су данас, када су биоскопи нестали са лица наше земље, постали заиста изузетно важни када је у питању покушај да гледаоци поново стекну поверење у домаћи филм, а у овом случају и у екс-Ју филм", истиче редитељ Дарко Бајић.

И док се у Нишу вреднују домаћа глумачка остварења, у Врњачкој бањи сценаристички домети, Лесковац дочекује редитеље са простора бивше Југославије и актуелне филмове. Делује можда као сентиментално враћање у прошлост, ипак отвара могућност стварања важног културног тржишта и прилике за још бољи и квалитетнији филм на овим просторима.

„Суштина читаве приче јесте управо у томе да се размењују искуства и да редитељи са ових простора имају своју снагу да могу да делују у својим државама а и у целом региону", додаје Бајић.

Уз четири премијерна филма и већ познате наслове, печат фестивалу даће прва Скупштина редитеља из региона која ће окупити тридесетак најзначајнијих имена.

Искуства ће поред осталих разменити Слободан Шијан, Срђан Карановић, Лордан Зафрановић, Адемир Кеновић, Бранко Балетић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво