Читај ми!

Броснан за РТС: Било је суђено да глумим Бонда

Са 15 година је напустио школу са мапом у руци, а 26 година касније завршио као Џејмс Бонд! Средином осамдесетих је радио у Београду. Пирс Броснан, шармантни Ирац, говори ексклузивно за РТС о својим почецима, улогама, успоменама на српску престоницу.

Име славног глумца Пирса Броснана најчешће се везује за лик тајног агента 007. Да се након ере Бонда опробао у најразличитијим жанровима, потврдио је и на недавно завршеном филмском фестивалу у Венецији где се појавио у романтичној комедији оскаровке Сузан Бир Љубав је све што ти треба.

О успоменама на Београд, почецима, улогама и Бонду ексклузивно за РТС говори Пирс Броснан.

Били сте у Београду?

„Јесам. Увек бих се добро провео. Снимао сам филмове. Била је то епизода мог живота када сам глумио лик-франшизу. Био сам плаћеник, војник, али тамо је увек било лепо."

Тако се шармантни Ирац подсетио времена када је у Београду 1986. снимао филм и серију Пут око света за 80 дана. Побегавши од куће као тинејџер, придружио се путујућем циркусу и у свет шоу-бизниса ушао веома млад.

„Желео сам да будем уметник, сликар. Напустио сам школу у петнаестој с картонском мапом. Нисам имао никакве квалификације. Нашао сам посао у једном студију у јужном Лондону. Цртао сам праве линије, поливао цвеће, кувао људима чај. Онда је уследио позив за експерименталну позоришну радионицу. Отишао сам и ушао у овај свет."

Пирса Броснана Америка открива 1981. када је глумио у мини серијама. Уследиле су улоге у филмовима високе „Б" продукције Четврти протокол, Госпођа Даутфајер, који нису донели већу зараду, али су критичари хвалили његове улоге.

Како их бирате? Шта вам је главни критеријум?

„Добар сценарио. Прича. Читаш, окренеш страницу, па кад завршиш последњу и вратиш се на почетак – то је то."

Године 1995. започиње Бонд ера. Снимио је Златно око, а затим и Сутра не умире никад, Свет није довољан и Умри други дан. Серијалу је дао медијску пажњу и савршену комбинацију елеганције, шарма и немилосредности. Уз Шона Конерија и Роџера Мура, трећи је глумац који је снимио више од два филма.

Да ли је Бонд ушао у ваш живот прекасно и изашао прерано?

„Било ми је суђено да га тумачим. Обожавам Шона Конерија, он ће за мене заувек бити Бонд. Први пут сам близу улоге био 1986, али ми је сплетом околности измакла. Био сам сувише млад и мршав. Много година касније таман када сам се навикао на тајног агента, не мојој вољом је отишао. Али за све постоји разлог."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара