Читај ми!

Златни лав драми "Pieta"

Победник 69. Филмског фестивала у Венецији је јужнокорејска драма "Pieta". Сребрног лава добио Пол Томас Андерсон за остварење "The Master". Међу награђенима и Филип Сејмур Хофман и Хоакин Финикс.

Драма Pieta чију режију потписује јужнокорејски редитељ Ким Кидук добитник је Златног лава на 69. венецијанској Мостри. 

Сурови приказ похлепе и неуспелог финансијског ситема, посвећен је читавом човечанству у ситуацији дубоке кризе екстремног капитализма.

Прича о бруталном утеривачу дугова који упознаје мистериозну жену, наводно његову мајку, названа је по Микеланђеловој скулптури.

Финансијска криза, религијски и револуционарни мотиви - теме су које су највише привукле жири којем је председавао Мајкл Ман. 

Тако је Сребрни лав за најбољу режију додељен аутору филма The Master (Учитељ), Американцу Полу Томасу Андерсону.

Награду за најбољег глумца морали су да поделе Филип Сејмур Хофман и Хоакин Финикс, протагонисти Андерсоновог остварења инспирисаног оснивачем Сајентолошке цркве Роном Хубардом.

„Хоакин је био права неукротива снага која је носила филм. Мој посао је био да га укротим, што је било немогуће", рекао је Хофман о колеги са којим дели признање.  

За најбољу међу глумицама проглашена је Израелка Хадас Јарон захваљујући роли крхке девојке у остварењу Fill the Void (Попуни празнину)

За најбољи сценарио награђен је филм француског синеасте Оливјеа Асајаса Нешто у ваздуху, који прати групу студената ухваћених након протеста у Француској 1968. године. 

Специјална награда жирија 69. издања најпрестижнијег филмског фестивала припала Улриху Сеидлу за остварење Paradies: Glaube (Paradise: Faith).

У конкуренцији је било 18 остварења, а свечана церемонија доделе награда на острву Лиду означила је крај 11-дневног смењивања пројекција, интервјуа, фотографисања и журки.

Укупну слекцију чинило 60 наслова, што је упола мање него прошле године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво