Читај ми!

Марина Абрамовић: садржај изнад техничких достигнућа

Доделом награда у Венецији завршена је 69. Мостра. У вредновању 18 остварења у конкуренцији за Златног лава учествовала је светска звезда перформанса Марина Абрамовић. Ексклузивно за РТС уметница каже да би садржај и визуелни утисак филма требало да буду изнад техничких достигнућа.

Међународни филмски фестивал у Венецији, 69. по реду, завршен је вечерас свечаном доделом награда. Српских остварења, нажалост, није било у програмима овогодишње смотре.

Ипак, имали смо свог представника. Поред имена једне светске уметнице, стајало је име наше земље. У вредновању 18 филмова у конкуренцији за Златног лава учествовала је светска звезда перформанса Марина Абрамовић.

У ексклузивном интервјуу за Радио-телевизију Србије каже да садржај и визелни утисак филма треба да буду изнад техничких достигнућа.  

„Ја сам једна од последњих људи из моје генерације која још ради перформанс и та форма је врло важна да постане 'main street art'", рекла је Марина Абрамовић трудећи се да се присети одговарајућих речи на српском језику.

У част овој уметници, победници Бијенала 1997. године са перформансом Балкански барок приказан је документарац редитељке Ђаде Кологранде - сведочанство настајања манчестерске представе Живот и смрт Марине Абрамовић, у режији признатог мајстора позоришне авангарде Боба Вилсона.

„То је његова визија мог живота и смрти. Предала сам му кормило, моја улога је потпуно пасивна. Могао је рециклирати, монтирати, мењати хронологију мог живота. Не желим да контролишем свој живот, већ само дело", објаснила је прослављена уметница.

У тросатном спектаклу ређају се приче из детињства и младости, а Марина се појављује у чак 12 улога. Ту је је и славни амерички глумац Виљем Дефо, као опасни наратор.

„Марину и њен рад познајем десет година. Била ми је комшиница. Веома је храбра, стално изнова измишља себе и прихвата изазове. Мислим да верује да само кроз изазов може да се ослободи", описао је чувени глумац познанство са свестраном звездом перформанса.

И суочавање, као члана жирија, за актуелном светском продукцијом, за Марину је био изазов.

„Мене мораш дирнути, погодити у стомак, изузетно емотивно гледам на филм", објаснила је уметница рођена у Београду.

Током и филма и представе Марина Абрамовић оставља утисак харизматичне, енергичне и јаке жене.

Ово необично сценско дело с елементима драме и опере, привукло је велику пажњу светских медија, што доказује да је Марина Абрамовић, истинска звезда светске уметничке сцене, која је прешла трновит вишедеценијски пут.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво