Читај ми!

„У земљи снова“ најбољи на „Силафесту“

За најбоље и најоригиналније остварење Међународног фестивала туристичког и еколошког филма „Силафест 2012” проглашен је шпански филм „У земљи снова“. Међу награђенима у Великом Градишту и аутори остварења "The Beauty of Simplicity", "Come up, Slow Down", "The Hidden Paradise".

Шпански филм У земљи снова Езекијела Дегасталдија проглашен је за најбољи на Међународном фестивалу туристичког и еколошког филма „Силафест 2012" у Великом Градишту, али и за најоригиналније остварење на тој манифестацији, наводи се у саопштењу организатора.

У категорији туристичких остварења, награда Златни талас додељена је остварењу The Beauty of Simplicity (Лепота једноставности) у режији Рожериа Болдта (Португал), а Сребрни талас припао је делу Come up, Slow Down (Дођи, успори) Стива Вокера (Швајцарска).

Златни талас у категорији еколошких остварења припао је филму The Hidden Paradise (Скривени рај) Хајнца Легера (Аустрија), а Сребрни талас словачко-аустријској копродукцији The Liaison (Повезаност рисова) Томаса Хулика.

Најбољи српски туристички филм је Soulfood Serbia Петра Петровића коjeм је припао Златни пинцум, док Сребрни пинцум није додељен. Петровићево остварење је тријумфовало и у категорији најбољи туристички кулинарски филм.

Остварење Људи урадише све, а од језера не оста ништа Душана Шљивића, проглашено је за најбоље у категорији домаћих еколошких филмова.

Награду Сребрни пинцум у истој категорији добио је Моби дик - Земља која плови Небојше Илића.

За најбољу режију признањем Бела акација награђена је хрватска редитељка Тања Канцељак за остварење Аоtearoa.

Награђени су и филмови Wildlife in the Heart of Europe (Дивљи живот у срцу Европе) пољских редитеља Томаша у Михаела Огродовчика у категорији најбоља кинематографија, као и Ode to Joy хрватског аутора Хрвоја Хрибара (најбољи сценарио).

Међу награђенима су и домаћа остварења Шума Трбе Барачког Гордана Момчиловића (најсензибилнији филм) и The Companions (Пратиоци) Иване Ретас (најбољи религиозни филм), затим The Greeting on the Danube (Поздрави на Дунаву) Милке Карађове из Бугарске (најбољи спортски туристички филм), шпански Flamenco Spiritual (Духовни фламенко) који је режирао Херв Тирмарче (најбољи туристички промо филм).

Најбољи културно-туристички филм је Meeting of Life and Death (Сусрет живота и смрти) Томаша Рудомина (Пољска), а најбољи уметничко-туристички филм је Dimora del Prete аутора Матиеа Брелиера и Ане Канделе (Италија).

Најбоља туристичка репортажа је Festival de Habanos 2012 Вилиама Киландера (Куба), за специјални допринос туристичком филму награђен је аустријски редитељ Адриано Ботаро, док је Специјална награда жирија за филм ван конкуренције припала Ивану Милосављевићу за остварење Наследник.

На овогодишњемф „Силафесту" од 2. септембра, у такмичарском програму, приказано је 45 филмова из 21 земље, а о најбољима је одлучивао жири у саставу: председник Управног одбора продуцентске куће "21st Century Films" из Лондона Теренс Клифорд Амос, продуцент најбољег туристичког филма 2010. године Стирија - зелено срце Аустрије Рената Мехук, оперски певач из Хрватске Борис Мартиновић и председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво