Читај ми!

Изложба и ревија филмова Бекима Фехмијуа

Живот и каријера српског и југословенског глумца Бекима Фехмијуа, кроз изложбу фотографија, постера, личних предмета, интервјуа и ревију филмова биће представљени београдској публици у Дому омладине. Од 7. до 12. септембра пројекције филмова „Павле Павловић“, „Депс“, „Рој“, „Авантуристи“ и „Скупљачи перја“.

Документарна изложба „Беким Фехмиу – Богатство изгубљено у тишини", биће отворена сутра у 19.00 у Дому омладине Београда, а у 21.00 публици ће бити приказан филм Специјално васпитање, најавили су данас организатори.

На изложби ће бити хронолошки приказан живот глумца Бекима Фехмијуа, од најранијег детињства до последњих година живота, детаљи из његове богате глумачке каријере, као и сведочанства о његовим етичким, интелектуалним и хуманистичким ставовима.

Биће приказани и новински интервјуи које је Фехмиу дао од 1967. до 2001. године, делови књига, документи из личног живота, лични предмети, фотографије, филмски постери, тонски и видео записи.

Изложба је гостовала у јануару у Пећи и у јуну у Приштини, затим Приједору, Сарајеву, Призрену, а након Београда биће представљена у Краљеву и у Фиренци и Тренту у Италији.

Филм редитеља Горана Марковића Специјално васпитање из 1977. године, први је од шест остварења на програму ревије филмова Бекима Фехмијуа која ће бити организована у Дому омладине Београда до 12. септембра.

У петак, 7. септембра од 20.00 биће приказан филм Младомира Пурише Ђорђевића Павле Павловић из 1975. године, једно од најпознатијих остварења југословенске кинематографије, које због својеврсне критике система никада није био приказиван у домаћим биоскопима.

Филм Антуна Врдољака Депс из 1974. на програму је 8. септембра, а дан касније, у недељу биће приказан филм Миће Поповића Рој из 1966. године.

Амерички филм Авантуристи Луиса Гилберта из 1970. године, у којем је Фехмиу глумио поред Џона Хјустона, Аве Гарднер, Шарла Азнавура, Ирене Папас, Клаудије Кардинале, Оливије де Хевиленд, Роберта Шоа, Фернанда Реја, Дирка Богарда и Кендис Берген, на програму је у понедељак, 10. септембра.

Култно остварење Александра Саше Петровића Скупљачи перја из 1967. године, затвориће филмску ревију посвећену Бекиму Фехмију, у уторак, 11. септембра.

Изложбу и ревију филмова Бекима Фехмијуа организују "Associazione Trentino con i Balcani" и Дом омладине Београда, а улаз на изложбу и све пројекције је слободан.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво