Читај ми!

Торонто, филмски епицентар

Чак 146 светских премијера припремили су организатори филмске смотре у Торонту. Највећи филмски фестивал Северне Америке, од 6. до 16. септембра, упркос рецесији која већ годинама тресе филмску индустрију, окупиће бројне звезде седме уметности.

Највећи филмски фестивал Северне Америке, који почиње у четвртак у Торонту, публици ће понудити разнолики избор нових филмова фокусираних на глобалне конфликте и нестанак генерације бејби бумера.

„Ово је до сада најразноврснија понуда, са 72 земље које су представљене на Фестивалу", рекао је АФП-у Камерон Бејли, један од директора Међународног филмског фестивала у Торонту.

Ове године биће представљено и много нових редитеља и одржано 146 светских премијера.

На програму ће бити остварење Бена Афлека Арго, у чијем фокусу је напад на амбасаду САД у Техерану 1979. године, као и филм English Vinglish са највећом индијском глумицом Сридеви.

На смотри ће бити приказана и породична драма Silver Linings Playbook редитеља Дејвида Расела са Бредлијем Купером и Робертом де Ниром, као и драма о сајбер малтретирању Caught in the Web Чена Кејџа.

Бејли је рекао да се велики број филмаџија ове године фокусирао на недавне немире у Сри Ланки и на Блиском истоку.

Први пут ће, после сваке пројекције, бити организовани разговори са стручњацима, попут политичке научнице Џенис Стајн и бившег канадског опозиционог лидера Мишела Игнатијефа.

„Видели смо ове теме и раније на филму, али се надамо да ћемо отићи даље од првобитног описа сукоба и понудити дубља размишљања о томе шта се дешава", рекао је Бејли.

Према његовим речима, посебну пажњу требало би обратити на документарац о човеку који бежи из севернокорејског кампа за принудни рад Camp 14 - Total Control Zone, затим причу о позивима Палестине да је УН призна као државу State 194 и интервјуе са бившим шефовима израелске обавештајне службе Шин Бет у The Gatekeepers.

Осим остварења о глобалним конфликтима, истакао је Бејли, ове године Торонто је преплављен филмовима о старости и смрти, махом због тога што прва генерација бејби бумера сада стари и „суочава са са сопственом смртношћу".

У овој категорији, Дастин Хофман ће представити свој нови филм Quartet о гудачком квартету чија је будућност неизвесна када се испостави да је један члан смртно болестан.

Остварење које ће бити приказано на затварању смотре, Song for Marion, такође као централну тему има смрт, а Ванеса Редгрејв глуми вољену жену која открива да је болесна.

Невероватан успех музичких документараца после прошлогодишњег фокуса на "U2", "Perl Jam" и Нила Јанга наставља се и ове године. Artifact прати Џареда Лета и његов бенд "Thirty Seconds to Mars" док се боре против свог издавача.

Reincarnated је прича о реперу Снуп Догу - сада познатог као Снуп Лајон - који се окреће регеу, док Спајк Ли открива како је снимљен култни албум Мајкла Џексона Bad у филму Bad 25.

Фестивал отворa футуристички трилер Looper са Брусом Вилисом, Џозефом Гордоном Лeвитом и Емили Блант.

Од 6. до 16. септембра у Торонту ће бити приказано 289 дугометражних и 83 краткометражна филма.

Фестивал у Торонту највећи је у Северној Америци и традиционално се сматра кључним догађајем за студије који имају фаворите за награду Оскар.

Према речима организатора, филмска индустрија и даље се бори са рецесијом због које је од 2008. године дошло до оштрог пада куповине права за дистрибуцију у Торонту.

Фестивал је, међутим, и даље популарно место за окупљање звезда. Ове године, црвеним тепихом прошетаће Џеки Чен, Том Хенкс, Хали Бери, Бил Мареј, Роберт Редфорд, Роберт де Ниро, Колин Фирт, Џејмс Франко, Адам Сандлер, Салман Ружди, Вил Смит и Џони Деп.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара