Читај ми!

Глумци преузели Тврђаву 47. пут

Уручењем кључа Града преседници жирија, глумици Злати Нуманагић, почели 47. Филмски сусрети у Нишу. На отварању први је приказан филм „Шешир професора Косте Вујића“. На програму 13 такмичарских остварења и један гостујући филм.

Ниш је 47. пут отворио врата глумцима, осталим филмским радницима, али и свим љубитељима покретних слика.

Речима „Тврђава је наша!", председница жирија глумица Злата Нуманагић уз помоћ прошлогодишњег лауреата Александра Срећковића отворила Филмске сусрете у Нишу.

„Част ми је што сам овде са глумцима, што сам им домаћин и што сте ви наша публика, што нас зближава оно што се зове кинематографија", рекао је уметнички директор Фестивала Драган Вујућ Вујке пред препуном Тврђавом.

Филм Шешир професора Косте Вујића први је био на програму, а одмах затим Црна Зорица. Пројекцијама је претходио традиционални пријем у Градској кући и дефиле глумаца црвеним тепихом до Летње позорнице.

Током свих шест фестивалских вечери на Летњој позорници неће бити празних места, а врвеће и град од славних гостију и љубитеља филма. То се већ сада са сигурношћу може рећи на основу распродатих комплета карата, али и на основу 47-годишњег дружења Нишлија са глумцима.

Чланови стручног жирија који предводи Злата Нуманагић су глумци Милена Павловић и Небојша Миловановић.

На Фестивалу ће ове године бити приказано 13 остварења у званичној конкуренцији и један гостујући филм.

Највише признање смотре, награда „Павле Вуисић" биће уручена 27. августа глумцу Марку Николићу, док ће два дана касније награду за глумачки пар године добити Слобода Мићаловић и Иван Босиљчић за роле у серији Непобедиво срце.

Најнаграђиванији глумци у Нишу су Бата Живојиновић, Мирјана Карановић, Павле Вуисић, Љуба Тадић. Награда за животно дело додељује се од 1981. најпре под именом „Славица", а од пре 18 година носи име Павла Вуисића.

Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма друге вечери представља наслове Зверињак, у продукцији РТС-а, и Доктор Реј и ђаволи, а за понедељак су најављене пројекције остварења Устаничка улица, Практични водич са певањем и плакањем, као и филм Клип, који није за млађе од 18 година и чије ће приказивање почети иза поноћи.

Четврте фестивалске вечери нишка публика моћи ће да види филмове Парада и Жућко - прича о Радивоју Кораћу, док је среда резервисана за остварење Смрт човека на Балкану и једину премијеру Фестивала, пројекцију филма Ас пик - лоша судбина.

Два остварења, Нарцис и ехо и Фрау Ајнштајн биће приказани у „Купина биоскопу" од 18 часова у понедељак 27. августа, односно у уторак 28. августа, а гостујући филм Фестивала је Оркестар Пјера Жалице.

За 47 година Фестивала готово да нема значајнијег глумца из читаве бивше Југославије који се није поклонио нишкој публици, а радо долазе чак и када им то редовне обавезе отежавају.

„Глумци долазе и након вечерње представе у Београду, долазе и кад имају ноћна снимања, кад рано устану, долазе и из суседних земаља", истакао је директор Фестивала Срђан Савић.

Отварању Фестивала присуствовао је и министар културе Братислав Петковић.

Пратеће манифестације смотре ове године ће се одржавати у нишким биоскопима „Вилин град" и „Купина филм", где ће бити одржани и омажи редитељу Микију Стаменковићу и глумици Соњи Савић.

Буџет овогодишњег издања Фестивала је око 20 милиона динара, а организатор је Нишки културни центар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара