Читај ми!

Спектакл у режији оскаровца

Церемонију отварања ОИ у Лондону са око 10.000 учесника, махом добровољаца, који ће своју представу извести пред 60.000 гледалаца и милијарду гледалаца пред телевизорима, режираће Оскаровац Дени Бојл. Садржај већег део спектакла је велика тајна, док је Бојл лично открио одабране детаље.

Оскаровац Дени Бојл, редитељ Милионера из блата у петак ће дочекати кулминацију свог олимпијског задатка – припрему церемоније отварања Олимпијских игара у Лондону 2012.

„Никада ништа овако велико нисам радио", рекао је 55-годишњи редитељ.

Бојлов помало еклектични портфолио може да се похвали филм ноаром Мало убиство међу пријатељима, трилером 28 дана касније и чувеним Трејнспотингом, причом о младим хероинским зависницима у Единбургу.

Али, управо је последња сцена у филму Милионер из блата са стотинама боливудских плесача, најближа ономе што ће публика моћи да види на церемонији отварања Олимпијских игара.

На свечаности се очекује око 10.000 учесника, махом добровољаца, који ће своју представу извести пред 60.000 гледалаца и милијарду гледалаца испред ТВ екрана.

Бојл је своје сараднике више пута молио да сачувају изненађење за публику, а сам је медијима дао само неколико назнака шта се може очекивати у петак.

Колико је за сада познато, први део церемоније биће заправо представа енглеског села.
Пасторални приказ ливада, сељака и домаћих животиња које пасу траву поред излетника у медијима је изазвао поређења – нимало ласкава – са дечјом емисијом „Телетабиси".

Међутим, недавне слике из ваздуха показују и познато кривудање Темзе које пролази кроз ову сцену и брзо се мења у урбани пејзаж.

Бојл је такође унајмио медицинске сестре из британске службе за јавно здравље како би „испричао причу кроз стварне људе".

Управо је тај реализам дефинисао његове филмове, од уџерица из Милионера из блата до потресних сцена из филма 127 сати, причу о америчком планинару који је, да би преживео, сам себи одсекао руку џепним ножићем, преноси Франс прес.

„Покушавам да у својим филмовима форсирам реалност до крајњих граница", рекао је Бојл.

Церемонија отварања Игара још је један корак у неконвенционалном путовању Бојла, рођеног 1956. године у радничкој ирско-католичкој породици у предграђу Манчестера.

Његова мајка била је дубоко посвећена цркви, а сам Бојл желео је да се упише у семениште и то би и учинио да га локални свештеник није одговорио.

„Да ли је мене спасао свештеничког позива или свештенике мене, не знам", нашалио се Бојл једном приликом.

Уместо на богословију, Бојл се уписао на Универзитет „Бангор" у Велсу а потом и придружио позоришној трупи у Лондону.

Снимио је неколико серија за Би-Би-Си пре него што се пробио на великом платну филмом Мало убиство међу пријатељима из 1994. Успех је уследио две године касније са култним Трејнспотингом.

Са холивудском звездом Леонардом Ди Каприом сарађивао је 2000. на филму Плажа али је светску славу стекао Милионером из блата из 2008. који је покупио осам Оскара, укључујући и награду за режију.

Са 27 милиона фунти (42 милиона долара) буџета за отварање ОИ, Бојлов буџет је сличан оном потрошеном за снимање свог Оскаром награђеног филма.

Као и у његовим филмовима, музика ће играти кључну улогу на отварању Игара ако је судити по, до сада непотврђеној листи од 86 извођача укључујући Адел, „Битлсе"...

На листи се нашла и контроверзна песма „Секс пистолса" God Save The Queen која ће у петак бити изведена пред краљицом Елизабетом Другом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара