Јапан прогласио рат полену

Док се епидемија алергијског ринитиса шири Јапаном, тамошње власти на челу са премијером најављују оштру борбу против полена. Као главни кривци за симптоме које има око 40 одсто јапанског становништва, означени су кедар и чемпрес.

Јапански премијер Фумио Кишида обећао је својим сународницима да ће се борити против поленске грознице, називајући алергију на полен здравственим проблемом који захтева хитну акцију владе, пише британски Гардијан.

Како је концентрација полена у ваздуху у Токију достигла највиши ниво у последњој деценији, Кишида је ове недеље пред парламентарним одбором рекао да је алергијски ринитис постао „друштвени проблем“, додајући да ће радити са министрима на осмишљавању решења.

Премијерова реакција и коментари у ствари су одговор на питање посланика из владајуће Либерално-демократске партије који је алергију описао као „националну болест“ и сугерисао да би Кишида „ушао у историју“ ако би је искоренио.

Процена стручњака је да око 40 одсто јапанског становништва има симптоме поленске грознице – укључујући свраб, сузење очију и кијање – чим кедар и чемпрес, којих у овој далекоисточној земљи има у изобиљу, почну да отпуштају полен, почетком године.

Најновија епидемија делимично објашњава зашто толико људи наставља да носи маске за лице напољу, упркос недавном додатном ублажавању владиних мера у вези са спречавањем ширења вируса корона.

За распрострањеност поленске грознице у Јапану окривљује се послератни програм пошумљавања, током којег је дрвеће засађено великом брзином како би се помогло грађевинској индустрији земље. Када је цена увозног грађевинског материјала пала током 1970-их и 1980-их година, јапанске шуме су наставиле да расту неометано и емитују полен све више.

Овогодишња сезона полена изазвала је помаму за антихистаминицима и другим производима почев од спрејева за нос до заштитних наочара. Неке продавнице пријавиле су удвостручење продаје у поређењу са прва три месеца 2022. године.

Компанија за маркетиншко истраживање и анализу "Intage“, саопштила је да се продаја средстава попут антиинфламаторних спрејева за нос више него удвостручила током недеље од 27. фебруара до 5. марта, док је продаја капи за очи против алергија порасла 233 одсто, известио је лист Japan Times.

Температуре које су више од уобичајених за ово доба године, само су погоршале ствари код оних особа које имају ове тегобе, а ослобађање полена у неким областима почело је и две недеље раније него прошле године, наводи Јапанско метеоролошко удружење.

Министарство животне средине је недавно упозорило да ће Токио и 11 других префектура имати највећу концентрацију полена кедра у последњих 10 година, што је навело неке компаније да обезбеде запосленима „надокнаде за алергијски ринитис“ које могу трошити на посете клиникама и преписане препарате и медицинска средства.

У студији из 2020. године о јапанској поленској грозници, око 80 одсто испитаника рекло је да их симптоми чине мање продуктивним.

Очекује се да ће план премијера Кишиде подразумевати више сече дрвећа и поновног пошумљавања, али врстама које емитују мање полена, као и популаризацију врсте пиринча за коју се тврди да ублажава симптоме поленске грознице, пише јапански дневни лист Маинићи шимбун.

За сада, међутим, многи оболели имају мало избора: да наставе да се покривају маскама и праве залихе лекова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара