Читај ми!

Глас је дар, а уништавамо га пушењем, лошом вокалном хигијеном и злоупотребом

Промуклост је један од најранијих симптома болести гласа, а узроци који трају дуже од месец дана могу бити многобројни. Од употребе дувана, преко професионалне употребе гласа, изложености физичким и хемијским агенсима. Којим навикама сачувати добар глас, како га излечити када гласнице оболе, како га подмладити? Шта је певачки маратон?

На глас утиче све што се дешава и на менталном и на физичком нивоу. Наравно, вокална хигијена је најбитнија, да буде здрава слузница носа и грла, тако да сви иританти могу утицати – хладни и топли напици, зачињена храна…

„Наравно, пушење је као фактор ризика, не само за губитак доброг гласа, већ и за онколошке болести, јер глас је најсавршеније средство комуникације и јако нам је битан за квалитет живота. И тек када останемо без доброг гласа, ми постанемо свесни колико је он значајан у нашем животу. Гласнице су најлепши инструмент, тако да их треба чувати“, истиче професорка Сања Крејовић, специјалиста оториноларингологије и фонијатар Клиничког центра Србије.

Професорка наводи да уколико промуклост траје дуже од две до три недеље, онда треба отићи на преглед оралног специјалисте, а када су вокални професионалци у питању и фонијатра.

Пре свега, зато што је глас средство за рад. Вокални професионалци су не само елитни вокални професионалци, глумци, певачи, већ и новинари, водитељи, политичари, менаџери, адвокати, професори.

„Јако је битно урадити оториноларинголошки преглед или фонијатријски преглед, то је један ендоскопски преглед са камером о којој смо причали и раније. Клиника за оториноларингологију има један од најсавременијих апарата који у овом тренутку постоје. Јесте, тај ендовидоларингостробоскоп нам је један драгоцени апарат који не само што може да прикаже гласнице на најбоље могући начин под увеличањем и да видимо све структуре, већ да видимо те вибрације гласница које стварају у ствари глас јер уколико су те вибрације одсутне, то је и знак настанка карцинома па га ми можемо открити у самом почетном стадијуму што је велики бенефит за све наше пацијенте“, објашњава Сања Крејовић.

Према њеним речима, пушење је фактор ризика број један. Ту су још и рефлуксна болест, али посебни акценат треба ставити на ХПВ вирус који је сада једна веома актуелна тема и наравно са тим акцентом на превенцију.

Вакцина је веома значајна за све пацијенте, како и младе тако и старије, јер на бази ХПВ-а можда настане и карцином орофарингса, не само ларингса него целе регије.

Специјалисткиња оториноларингологије и фонијатар Клиничког центра Србије саветује пре свега здрав стил живота, престанак пушења, вокалну хигијену и, наравно, вакцинацију, али и да се избегава злоупотреба гласа – свака прекомерна и непотребна, претерана употреба гласа доводи до проблема са гласом.

„Светски дан гласа је 16. април. Прослављамо га свуда у свету кроз разне стручне симпозијуме и конференције, а овом приликом се организује тзв. певачки маратон, односно маратон о гласу, који ће бити одржан у суботу 20. априла. Путем интернета ће се укључити најеминентнији стручњаци који се баве проблематиком гласа, од фонијатара, хирурга, вокалних неких професионалаца, то ће бити речено најсавременијим аспектима терапије и гласа и говора и дисање и гутање и слуха и свега онога што утиче на добар глас.“, каже Сања Крејовић.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво