Читај ми!

Караван алергија широм Србије дели знање о реакцијама на алергене, дијагностици и терапијама

Национални Караван алергија 2024. кренуо је почетком месеца из Чачка, преко Зрењанина и наставља путовање по Србији. У тренутку када је све више алергена у ваздуху, када полен траве и биљака порани за месец дана, а маце са топола забеле приобаља и паркове, добро је да знамо како да препознамо алергијске реакције код деце и старијих и како да правилно реагујемо на њих.

Број оболелих од различитих врста алергија је у порасту и алергије су данас већ добиле статус обољења 21. века, као најчешћа хронична болест у свету и код нас. Подаци упозоравају да сваки други човек у Европи има симптоме алергија.

Алергије су најзаступљеније хронично обољење у Европи, тако и код нас. Процењује се да ће до 2025. године половина становништва имати неко алергијско обољење“, каже Снежана Шундић Вардић, председница Националног удружења „Алергија и ја“.

Према њеним речима, алергијe нису само кијавице у пролеће које се јављају као реакција на полен већ много више од тога – и атопијски дерматитис, алергије на храну, односно нутритивне алергије и алергијска астма.

Фокус у нашој комуникацији ка друштву, ка пацијентима и ка стручној јавности, такође, је, пре свега, развијање свести о алергијама и правовремено дијагностиковање као и лечење, адекватно лечење“, навела је Снежана Шундић Вардић.

Прецизна и правовремена дијагноза алергије кључна

Први корак у правилном дијагностиковању је одлазак код алерголога, оториноларинголога, пулмолога, дерматолога, у зависности од врсте алергије и све симптоме које имамо обавезно саопштимо лекару.

Између 50 и 80 одсто пацијената има алергијски ринитис, 60 одсто беба атопијски дерматитис, а код 50 одсто деце са атопијским дерматитисом развије се астма, 40 одсто са екцемом има алергију на храну, а 20 одсто деце има алергију на храну.

Алергије нису само кијавица да их лечимо марамицама, то је много више од тога, оне могу бити и смртоносне, када говоримо о нутритивним алергијама, веномима инсеката“, упозорила је Шундић Вардић.

Око 20 одсто пацијената који имају алергије, има свакодневни страх од развијања неких додатних симптома и због тога је Национално удружење „Алергија и ја“ покренуло Караван алергија.

Ово је друга фаза Каравана. Идемо у вртиће и школе да омогућимо боље разумевање алергија и алергијских реакција и да покажемо правовремено реаговање у случају алергијских реакција“, истакла је Шундић Вардић додајући да у Србији на позитивној листи још нема лекова попут адреналинског инјектора епинефрина.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво