Читај ми!

Шта сме, а шта не сме да се ставља на место убода инсекта, опекотину или рану

Како да се снађемо, и шта да урадимо у ситуацијама када нас убоде неки инсект, када из било ког разлога добијемо опекотине или ако се на кожи појави рана, у „РТС ординацији” објаснила је дерматолошкиња др Јелена Божић.

Докторка Божић је навела која су правила заштите од штетних сунчевих зрака поред тога да се крема са заштитним фактором нанесе 20-ак минута пре изласка напоље.

„Не смемо да заборавимо да се не сунчамо само на мору, него да се излажемо УВ зрацима који су штетни за нашу кожу приликом сваког изласка на сунце. Док се прошетате до аутобуске станице, до кола, у колима и кроз стакла пролазе УВ зраци. Морамо нанети пре сваког изласка напоље, 20 до 30 минута раније крему са заштитним фактором 50 и ако се дуже задржавамо, на свака два сата да нанесемо опет, да би се њен ефекат продужио и одржао, да бисмо адекватно заштитили кожу уз коришћење сунчаних наочара, шешира са широким ободом и одеће заштитне, поготово ако проводимо време у природи, онда дугачких панталона, дугачких рукава и немојте никад ићи у природу босих ногу”, нагласила је др Божић.

Како да препознамо убод инсекта који је опасан и када је потребно јавити се лекару

„Сви убоди инсеката изгледају прилично слично, постоје специфичности. Проблем настаје ако је особа, највећи, који захтева хитну медицинску помоћ, ако је особа алергична на токсин тог инсекта, а она може, а и не мора да буде свесна тога. Најчешће имамо тачкасто црвену малу раницу, то је место убода, код тог места се развија црвенило које се наредних сат, два може и ширити. Уз то имамо осећај бола, свраба, оток и специфичности су у томе ако се налазите на ливади и берете цвеће, око цветница су веће шансе да имате убод пчеле и онда ћемо видети жаоку коју треба да извадимо из места убода и то што пре, уколико можемо пинцетом, ако имамо при руци или картицом или руком, али не смемо директно кожом, него преко марамице, али не смемо је пуно стискати, зато што у њој често остане отров, па би јачим притиском на ту жаоку, исцедили додатну количину отрова у крв, односно раницу”, објаснила је дерматолошкиња др Божић.

Код убода осе, не мора остати жаока у кожи и можемо имати неколико убода где се развија бели оток и около црвенило. Отров стршљена је мање отрован него код пчела и оса, али је његова бодља велика и дубоко убада и може створити проблем, нарочито код људи који су алергични. Сви убоди прођу за неколико сати. Важно је да извадимо жаоку, да исперемо то место водом и сапуном и да ставимо хладну облогу. Ако неко није сигуран да ли је алергичан, може за сваки случај да попије антихистаминик и да намаже крему са антихистамиником и да се стави облога. Код убода паука, ретко постоје алергије, али он да значајнији оток и црвенило, које може да траје и пар недеља.

Најважнији знаци да је потребна хитна интервенција лекара су гушење, оток меких ткива језика, усана, лупање срца, мучнину, повраћање, дијареју, грчеве у стомаку, губитак свести или поремећај свести. У супротном, последице могу бити фаталне.

Шта се може користити после убода инсеката

- хладне облоге

- антибиотска маст

- антиалергијска крема (антихистаминик)

- раствор борне киселине 3% (acidi borici)

Код хладних облога, може се ставити хладна крпа или лед. Лед се не сме директно ставити на кожу, зато што ће да створи у ћелијама кристалиће леда који ће да повреде ћелијску мембрану. Лед треба умотати у крпу.

Када мажемо, а када пијемо антихистаминике

„Можемо оба без икаквих проблема, он само смирује симптоме свраба и због тога се препоручује и уколико се десе неке алергијске реакције, једна од терапије је и тај антихистаминик, тако да се после убода инсекта, заиста препоручује да се попије антихистаминик превентивно.”, истакла је дерматолошкиња.

Докторка је објаснила и како да наносимо тропроцентни раствор борне киселине: „Као облогу. То је раствор и као облогу и оставимо да стоји до двадесетак минута да не би изазвали претерани оток ћелија".

Дерматолошкиња саветује да се алкохол не ставња на убод инсекта јер он изазива проширење крвних судова коже и самим тим може да доведе до ширења отрова. Поред алкохола, не препоручује се ништа од народних лекова, као што је ракија, сирће и тд. Довољно је испрати водом и сапуном и физиолошким раствором.

Код крпеља, убод не треба ни са чим натапати пре његовог вађења, јер може доћи до избацивања отрова и појаве лајмске болести, која је јако опасна. Крпеље треба извадити што пре пинцетом или руком у марамици. Треба га ухватити полако за усни део, не за трбушчић да не би избацио отров.

Треба га извући полако, без увртања и уколико постоје услови, треба га транспортовати у физиолошком раствору у Институт за епидемиологију који ће испитати да ли је крпељ био заражен или не. Ако то није могуће, онда треба запамтити када је био убод крпеља и након неког времена може да се јави оток око убода у виду концентричних кругова. Ипак, то црвенило може се јавити на сасвим другом месту на телу и то је први знак да се особа заразила, а може да прође и без црвенила, а да болест постоји. После шест недеља јављају антитела на одређену болест и треба да се уради анализа крви и да се провери да ли се особа заразила лајмском болешћу.

Шта се може ставити на опекотине

- хладне водене облоге

- масни неутрални крем

- антибиотска маст

Какве опекотине су знак да треба да се јавимо лекару

„Опекотине се деле у три степена. Опекотине првог степена које имамо од сунца, имамо само црвенило коже, те опекотине најчешће пролазе без икаквих лекова и без икакве наше интервенције. Оно што ми можемо да урадимо јесте да ставимо хладну водену облогу, можемо и облогу физиолошког раствора, можемо да намажемо и масни неутрални крем, али неки који смо већ раније користили, за који знамо да нам прија кожи и можемо ставити антибиотску маст да бисмо спречили инфекцију.

Опекотине другог степена су већ опекотине које захватају, не тај површински, него и дубљи део коже, односно и дермис и код њих се јавља у почетку поред црвенила и цурење течности из коже, које се касније претвара у пликове. У реалности неко се опече на рерну, па добије опекотине другог степена, свака опекотина другог степена би требало да се лечи код лекара, ми то једноставно не радимо, али ако је опекотина другог степена већа, захваћена површина већа од длана те особе, онда се обавезно треба јавити лекару”, објаснила је докторка и додала да је најбоље одмах ставити хладне водене облоге све док траје бол.

Уколико је у опекотини остао неки део тканине то не треба уклањати, него ставити преко хладну облогу. Што се тиче опекотина трећег степена, оне захватају све делове коже и уколико је дубока, онда се треба јавити лекару.

Шта су масни неутрални кремови

„Уз помоћ масти, ране лепше зарастају и генерално могу бити са додатком антибиотика, да се спречи супер инфекција. Морате водити рачуна о томе да нећете ни на рану ни на опекотину ставити нешто што никада нисте до сада користили на кожи, причамо о опекотинама првог степена, зато што може довести до контактног дерматитиса и акцематизације, што може довести до много већег оштећења коже. Постоје и мелеми који су многим људима од помоћи, али било је случајева да су код других људи изазвали такве алергијске реакције које су доводиле и до хоспитализације”, истакла је дерматолошкиња и додала да се не препоручује традиционална решења као што је стављање канарионовог уља, маргарина, лука, путера или беланцета на опекотину.

Шта се може користити за третирање рана

- раствор борне киселине 3% (acidi borici)

- 3% хидроген

- повидон јод

- водени антисептични раствори

- антибиотска маст

„Ако постоје страна тела у некој раздеротини, оперите је прво водом и сапуном и нека вода уклони сва страна тела из ране која може, ако је нешто остало, то можете да оставите стручним лицима и превијте, било шта од наведеног може да помогне", рекла је др Божић.

Дерматолошкиња је упозорила да се не прска алкохол на рану јер је иританс и да се једино користи ако нема баш ништа од наведеног.

На питање о томе да ли после примене тропроцентног хидрогена треба испрати рану, др Божић каже: „По мом искуству, хидроген и повидон јод у размери пола-пола су једна добитна комбинација и не испира се из ране”.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво