Читај ми!

Туберкулоза – излечива, али и даље захтева дуготрајни опоравак

Упркос томе што се већ деценијама туберкулоза успешно лечи, она и данас у свету годишње однесе 1, 3 милиона живота, упозорења су која стижу у месецу у којем се обележава Светски дан борбе против туберкулозе.

„Током 2022. године у Градском заводу за плућне болести од туберкулозе у Београду је лечено 112 пацијената. Углавном је било речи о плућној туберкулози, а мањи број са неплућном варијантом. У поређењу са периодом пре пандемије, када је регистровано више од 160 случајева, евидентан је пад броја оболелих“, наводи директорка Градског завода за плућне болести и туберкулозу, др Љиљана Тимотијевић.

Од почетка године регистовано је 15 пацијената, од чега 14 са плућном туберкулозом.

Уобичајена клиничка слика за плућну варијанту је ноћно презнојавање, субфебрилност, благо повишена температура, кашаљ, искашљавање, губитак апетита, пад телесне тежине и изразита малаксалост.

Махом обољевају особе старије животне доби, пушачи и углавном мушкарци.

Међу факторима ризика, од којих је свакако највећи пушење, су и старија животна доб, коморбидитети, злоупотреба алкохола, наркотика, лоши социо-економски услови, недовољно квалитетна исхрана и недостатак физичке активности.

„Користим прилику да апелујем и на колеге у домовима здравља да туберкулозе има и даље међу нама, да увек треба о њој да размишљају, да сумњивој пацијента пошаљу код пулмолога који ће урадити сву потребну дијагностику, која без сумње показује да ли се ради о туберкулози“, објашњава Љиљана Тимотијевић.

Лечење уобичајено траје шест месеци, али постоје и тежи случајеви који првих месеци морају да проведу у болници.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво