Читај ми!

Лакше уз „навигациони систем" – УКЦС добио нови апарат за безбедније ОРЛ операције

Први пут у нашој земљи оперисани су ОРЛ пацијенти уз помоћ електромагнетне навигације. Апарат, који је добила Клиника за оториноларингологију и максилофацијалну хирургију Универзитетског Клиничког центра Србије, хирурзи описују као путоказ који им омогућава да безбедно уђу у синус и уклоне промене.

Оно што је за возаче навигација, то је за оториноларингологе нови апарат у операционој сали. Лекаре наводи до промене у синусима, а седмог марта је прва пацијенткиња оперисана на тај начин. „Имала сам цисте на максиларним синусима, ужасне главобоље и нон-стоп сам била прехлађена. Идем кући и о-кеј се осећам, немам болове, добро сам", каже Светлана Мајсторовић.

„Сваки пацијент који се оперише овом врстом хирургије, мора да има урађен мултислајсни скенер синуса. Ми убацујемо тај мултислајсни скенер који нам пацијенти донесу у сам навигациони систем. Потом монтирамо навигациони систем на операциони сто, и када се пацијент успава, ми вршимо калибрацију иструмената које смо добили уз навигациони систем. У сваком тренутку видимо и можемо и реконструкцију синуса да радимо, све веће крвне судове, све можемо да видимо", рекао је проф. др Александар Тривић из Клинике за оториноларингологију и камсилофацијалну хирургију УКЦС.

Пацијенту је омогућена и већа безбедност.

„Шта нам пружа навигација, па пружа нама сигурност, и много већу безбедност пацијентима, јер ми, пратећи електромагнетну навигацију у сваком тренутку знамо где смо. На жалост по нас, хирурге који се баве овим, то су мале шупљине, и када ми ендоскопима и камером уђемо унутра има доста и секрета и сукрвице, и страховито нам олакшава навигација да у сваком тренутку можемо да проверимо где смо стигли и докле смо стигли, да бисмо смањили компликације хирургије", објаснио је професор Тривић.

На Клиници годишње ураде око 200 операција на параназалним синусима, али и 30 код пацијената са малигним болестима.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара