Читај ми!

Срце нам све памти и стари – од мрзовоље до нервозе

Британска студија показала је да немир, раздражљивост, мрзовоља и нервоза којима излажемо наше тело доводе до бржег „старења“ срца.

Срце нам све памти и стари – од мрзовоље до нервозе Срце нам све памти и стари – од мрзовоље до нервозе

Тим научника са лондонског Универзитета „Queen Mary“ током своје истраживачке студије прегледао је снимке срца 36.300 пацијената, који су испунили упитник о свом начину живота, односно о „неуротичном понашању“ које је последица нервозе, лошег расположења, раздражљивости, претеране забринутости...  

У студији се истиче да мрзовољни људи чешће имају проблеме са срцем. Студија је повезала особине личности као што су анксиозност и раздражљивост са раним знацима старења срца и већом вероватноћом пацијената да имају „мање, слабије функционалне коморе са нижим ЛВ (лево вентрикуларна) маса и већу укоченост артерија”.

„Знамо да постоје важне и јаке везе између менталног здравља и кардиоваскуларних исхода. Наша студија је открила да се штетне промене на срцу виде код људи са неуротичним особинама личности, као што су анксиозност, депресија и претерану забринутост.

Чак и када се узму у обзир фактори  начина  и стила живота, као што су узимање алкохола, цигарета, повећана телесна маса, старост, јасно је да су неуротичне особине  код људи повезане са знацима бржег старења срца“, рекао је Стефен  Петерсен, професор кардиоваскуларне медицине на Универзитету  „Queen Mary.

Такође су истраживачи у студији повезали већу склоност појединца са неуротичним особинама и као последицу честу појаву и повезаност миокардијалне фиброзе са старењем артерија.

Професор Петерсон истакао је да ће његов тим покушати да открије на који начин и којим механизмима карактерне црте појединца дугорочно утичу на функције рада срца, као и на ризик од настанка и развоја срчаних обољења.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво