Читај ми!

Зачарани круг стероида ипак може да се заврши, али хормонским поремећајима, стерилитетом, отказивањем бубрега...

Све више младих мушкараца одлучује се за коришћење стероида, како би што брже дефинисали и изградили мишиће. У томе не изостају ни спортисти, док стручњаци упозоравају да такав тренд може имати негативне последице по здравље.

Према подацима истраживања Антидопинг агенције, од 600 испитаника, 50 одсто њих је рекло да зна бар једну особу која свакодневно самоиницијативно користи стероиде, као и да нема ништа против тога.

„Људи нерадо признају да то користе. Ти суплементи су нерегулисани и већина потиче са црног тржишта, имају доста нечистоћа... Проблем је, у случају хормонских препарата, да је основна супстанца штетна, а да не говоримо о тим нечистоћама“, рекла је за РТС др физичке хемије Светлана Станишић.

Додала је да је понуда стероида на тржишту данас велика, почевши од тестостерона, па до синтетичних производа, а ефекти су увек исти, андрогени и анаболички.

„Анаболички су они пожељни и односе се на добијање мишићне масе, губитак масног ткива, повећање густине костију, повећање броја црвених крвних зрнаца, углавном и задржавање воде и повећање крвног притиска. С друге стране, имамо андрогене ефекте који нису толико пожељни“, каже др Станишић.

Наводи да су међу тим ефектима губитак косе и појава акни.

„Рекреативци стероиде узимају на препоруку својих колега и на основу савета које добију у теретани и свлачионици. Што се тиче ефеката по здравље, они зависе од дозе“, каже гошћа РТС-а.

Истиче да високе дозе тестостерона могу да утичу на кардиоваскуларне проблеме, стање крвних судова постаје лошије, веће су шансе за формирање тромба, а ту су и психолошке тегобе, повећани ризици од срчаног и можданог удара и ризик од смањења лучења сопственог тестостерона. Каже и да има случајева да су мушкарци са 40 година остајали стерилни након вишегодишњег коришћења ових препарата.

Проблеми настају и са престанком употребе стероида. Међу њима су, како наводи др Станишић, депресија, раздражљивост, несаница, губитак телесне масе, проблеми са потенцијом...

„Процењује се да, ако се стероиди користе шест до 12 недеља, што је обично циклус употребе, мада неки користе и више година, накод тога је потребно и до неколико месеци да се организам опорави и за то се користе лекови“, изјавила је др Станишић.

Спортисти који дужи временски период користе стероиде су у опасној ситуацији и код њих се такође могу јавити проблеми. Регистроване су и смрти такмичара у бодибилдингу, а дешава се и постепено отказивање функционисања јетре и бубрега, а због разних хормонских поремећаја, и раст груди...

Уз стероиде, неретко се користе и разни суплементи. Др Станишић је анализирала суплементе доступне на тржишту.

„Од 14 суплемената, скоро сви су имали повећане концентрације кофеина“, додала је докторка и упозорила на ризик од срчаних удара коме та супстанца може да допринесе.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво