Читај ми!

Како победити уринарну инфекцију и ешерихију коли

Уринарне инфекције веома су непријатне и доста ремете свакодневицу онима који се с њима боре. Позната бактерија ешерихија коли некада не пролази ни од антибиотске терапије, али лекови нису једини избор. Поред њих у лечењу могу да помогну и неки суплементи, а доста утичу и навике. Све о томе шта се препоручује у борби са уринарним инфекцијама, у „РТС oрдинацији“ је разјаснила магистар фармације Сашка Божић.

Да би тегобе у уринарном тракту што пре престале, кључно је открити узрок проблема, а за то је неопходно проверити урин.

„Прва ставка је да се купи стерилна бочица, руке морају бити чисте, гениталије такође морају бити чисте. Треба да се окупа, али не треба користити агресивне купке у том гениталном пределу, само водом. Затим, даје се први јутарњи урин, али се даје средњи млаз урина, то је друга ставка. Пусти се први млаз да отече и онда се сакупи средњи млаз. Уколико особа није у могућности да одмах однесе урин на анализу, треба да се тај урин чува у фрижидеру“, рекла је фармацеут Сашка Божић и додала да урин може да стоји неколико сати у фрижидеру, али да га је најбоље што пре однети на анализу.

Које свакодневне навике погоршавају стање уринарних инфекција?

Након утврђене уринарне инфекције важно је да се смањи унос кофеина и алкохола, а да се повећа унос течности. То могу бити одређени чајеви, вода.

„Треба смањити унос намирница које закисељавају урин док траје уринарна инфекција, а то су црвено месо, слаткиши, масна храна и алкохол, кафа. Воће такође може погоршати уринарну инфекцију, те само у том периоду треба смањити унос тих намирница“, саветује Божићева.

Могу ли суплементи ублажити непријатности током уринарне инфекције?

„Када дође до појаве ових симптома, у том случају прво што се добија су алкализирајући агенси, а то су натријум и калијум-цитрат и чувена сода бикарбона, односно натријум-хидрогенкарбонат и важно је да особе које имају повишен крвни притисак воде рачуна зато што натријум из соде бикарбоне може додатно повећати крвни притисак“, рекла је магистар фармације Сашка Божић.

Да ли је грешка узети аналгетике, уколико постоје болови?

„Кад боли желимо што пре да се решимо бола. Лек избора за уринарне инфекције је парацетамол и већина људи када користи парацетамол узима мању дозу од оне која је довољна да би бол нестао. Максимална дозвољена дневна доза парацетамола је четири грама, али се углавном препоручује да то ипак буде три грама јер неки људи имају проблема са јетром. Зато је три грама најбоље, најбезбедније. Оно што се не препоручује је аспирин, односно ацетилсалицилна киселина. То је лек који доста људи има код куће и вероватно би посегли за њим. Када је уринарна инфекција у питању, не користити аспирин јер се стварају кисели метаболити који могу да погоршају симптоме уринарне инфекције и да дође још до већег бола и јачег пецкања током уринирања“, објаснила је Божићева.

Да ли чај од уве може решити уринарну инфекцију?

Према оцени Сашке Божић, чај од уве је одличан биљни лек, то је традиционални биљни лек који је у широкој употреби и пре свега је одличан диуретик, односно побољшава избацивање течности из организма.

„Такође је и добар антисептик, тако да убија бактерије и пошто је ешерихија коли бактерија која је најчешће узрочник овог проблема, активне супстанце из овог чаја онемогућавају да се та бактерија закачи за зидове уринарних путева. Тај чај се користи два до три пута дневно, једна шоља два до три пута дневно. Припрема се тако што се једна кашика чаја од уве прелије чашом вруће воде и остави се да одстоји пола сата и затим се процеди и попије“, навела је Божићева и додала да овај напитак не сме да се пије више од два до три пута дневно, не више од седам дана у једном циклусу и не више од пет пута годишње.

Увин чај, међутим, није дозвољен свима. „Овај чај не смеју користити труднице и дојиље, а особе које имају проблема са јетром и са бубрезима могу да пију само уз консултацију са лекаром.“

При лечењу уринарних инфекција, добар савезник могу бити пробиотици. 

„У овом случају се користе два соја, а то су лактобацилус рамнозус и лактобацилус реутери. Они се користе у превенцији настанка уринарних инфекција једном до два пута недељно“, навела је Божићева.

Који још суплементи могу олакшати тегобе код уринарних инфекција?

„Оно што је у великој употреби, што већина жена већ зна јесте деманоза. Деманоза представља један прости шећер који када се унесе путем суплемената, закачи за себе ешерихију коли и спречава да се она закачи за уринарне путеве, за зид уринарних путева, тако да олакшава избацивање ешерихије путем урина. Најбоље је да се користи у виду суплементације. Она се налази и у неком воћу, али неке врсте воћа могу да закиселе урин и да погоршају симптоме“, прецизирала је гошћа РТС Ординације.

Америчка брусница је позната многима и може се набавити у свим апотекама. „Људима се чини да је то безбедан суплемент и он то јесте за већину људи, међутим особе које су на терапији варфарином, односно леком за разређивање крви, који је у широкој употреби, код њих овај суплемент не сме да се примењује. Такође код трудница и особа које имају оштећену јетру треба водити рачуна, а узимати само уз консултације с лекаром. У овим случајевима треба водити рачуна чак и када се пије сок од бруснице“, објаснила је Божићева.

Да ли уље дивљег оригана може да помогне у решавању уринарних инфекција и како се узима?

Питоми оригано је у ствари зачин, а дивљи оригано у овом случају може да помогне. Уље дивљег оригана некада је боље користити у виду капсула, зато што се теже претера у количини.

„Користи се тако што се две до три капи уља од оригана раствори у јестивом уљу – маслиновом, кокосовом, уљу коштице грожђа и попије се пола сата након оброка. Може да се пије три пута дневно када су у питању уринарне инфекције и не би га требало користити дуже од десет дана“, навела је Божићева.

Ко не сме да користи уље дивљег оригана?

„Треба прво да се провери да ли је особа алергична на уље оригана. То се проверава тако што особа стави малу количину уља на кожу, на подлактицу и сачека да види да ли ће имати неку нежељену реакцију. Ако се појави алергијска реакција, никако не треба узимати уље дивљег оригана. Не би требало да га користе ни људи који имају проблема са дигестивним трактом, који имају горушицу, гастритис, особе које имају хроничне болести, које узимају велики број лекова“, нагласила је у РТС Ординацији магистар фармације Сашка Божић и додала да би пре узимања било ког суплемента требало да се консултујемо са својим лекарима или фармацеутом.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара