Кад око игра најважније је да се одморите

Различита народна веровања доносе и различита тумачења шта значи када заигра десно или лево око. Колико год неко веровао у то, свакога занима зашто се дешава да нам „очи играју“. Да ли су ови симптоми увек безазлени?

Изненада се појави и изненада нестане. Свако од нас је бар једном имао осећај да му игра око. У медицини се то зове миокимија.

„Невољни, слаби покрети мишића око ока, најчешће мишића капака. То су контракције мишићних влакана. Обично настају спонтано, без неког видљивог разлога“, каже прим. др Невена Бјеловић, офталмолог.

Овај непријатни осећај се јавља кад смо под стресом или када смо преморени.

„Стрес и премор дефинитивно јесу један од разлога за појаву овог стања, јер они доводе мишиће у стање појачаног тонуса, осносно цело тело, па и те мишиће”, објаснила је др Бјеловић, додајући да се таквој особи препоручују одмор, опуштање, препарати магнезијума, комплекс Бе-витамина, вештачке сузе.

Одморите очи од екрана 

Очима не прија ни када дуго гледамо у монитор рачунара, мобилни телефон.

„Телевизија не, али мобилни телефони, таблети, рачунари повезани су са ретким трептањем и појачаном сувоћом. Не могу да кажем да је то снажна веза, али везано је за велики број неспецифичних симптома“, упозорила је офталмолошкиња.

Треперење очију јесте неугодно, али је најчешће безопасно. Уколико потраје, идите лекару.

„Обично траје три-четири дана и прође, ако траје дуже треба урадити преглед. Макар због савета и да видимо да ли постоји некоригована рефрактивна аномалија, па треба да носимо наочаре или да користимо вештачке сузе ако имамо суво око. Битно је да се ова стања разликују од неких неуролошких стања која заиста захтевају терапију, која имају симптоме који су у основи слични, али много интензивнији. То су есенцијални блефароспазам и фацијални хемиспазам. Ту имамо снажне контракције које доводе до грчења мишића, чак и половине лица, горње половине лица и они захтевају неуролошки преглед и лечење“, рекла је др Бјеловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара