Не постоји универзални рецепт за балансирану исхрану

Ништа не долази преко ноћи, па ни жељена тежина. Што нам се више дијета нуду, чини се, да смо све гојазнији. Која правила треба да поштујемо ако желимо да смршамо здраво и успешно и шта уопште значи балансирана исхрана.

За сваку промену укорењених и стабилних навика, како је научно доказано, потребно је 100 дана. Значи, најмање три месеца је потребно да организам препозна промене које смо направили, да се убрза метаболизам. Све краће од тога, доноси брзе, али краткотрајне резултате, наглашава гошћа Јутарњег програма, Ана Тодоровић, специјалиста нутрициониста и дијететичар.

У последње време доста се говори о томе да је свако треће дете, због неправилне исхране и смањене физичке активности, гојазно. Наравно, проблем гојазности је присутан и код остале популације.

„Нажалост, статистике су тако показале да је број гојазних људи у порасту, а разлог је седатарни начин живота, употреба кола, превозних средстава и мањак физичке активности. Крећу се само деца која се баве спортом, али велики део, посебно старије популације, често говори како нема времена за шетњу“, напомиње гошћа Јутарњег програма.

Балансирана исхрана подразумева унос свих хранљивих материја и апсолутно је у складу са индивидуалним потребама појединца, јер немају сви исте енегентске потребе, као ни исте потребе за протеинима, мастима или угљеним хидратима.

„Први корак је, уопште, увид у здравствено стање организма и подразумева лабораторијске анализе, преглед лекара опште медицине како би се направио скенер нашег организма и на основу тога израдио индивидуално конципирани јеловник“, наглашава Ана Тодоровић.

Размак између оброка би требало да буде најмање три сата како би се претходно унета храна добро сварила и сви нутритијенти који су унети у тим оброцима били искоришћени. Препорука је да последњи оброк узмемо минимум два сата пре одласка на спавање и да буде што лаганија.

Осећај глади је пожељан осећај у току дијететских режима, али многи га поистовећују са гладовањем и изгладњивањем. То није исто.

„Осећај глади на два до три сата је добар осећај, јер то значи да смо успоставили боље варење и да наш метаболизам добро ради. Међутим, када је изгладњивање у питању, то може довести до пада енергије, до смањене радне способности, до пада шећера у крви и може доћи, чак и до губика свести“, напомиње докторка Тодоровић.

Ипак, постоји универзални образац шта не треба јести, а то је, како наводи нутриционисткиња, превише теста, концентровани шећери, хемијски третирана храна, конзервирана и термички процесуирана храна у дубоком уљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара