Она стара и даље траје – Свако јутро једно јаје, организму снагу даје

Чини се да дебата о томе да ли су јаја добра или лоша за здравље људи нема краја. Ипак, недавне студије указују на то да умерен унос јаја може имати позитивне ефекте, нарочито у борби против дијабетеса.

Анализирајући податке из три велике, дугорочне студије које су рађене у великом броју држава, истраживачи са Универзитета Мекмастер и Hamilton Health Sciences у Онтарију открили су да конзумирање једног јајета дневно, није повезано са повећаним ризиком од срчаних болести. Ипак, увек се наглашава важност умерености у конзумирању јаја.

„Умерени унос јаја, који је код већине једно јаје дневно у просеку, не повећава ризик од кардиоваскуларних болести или смртности, чак и ако људи имају историју кардиоваскуларне болести или дијабетеса“, рекао је водећи аутор ове обједињене студије Махсид Деган.

„Такође, није пронађена повезаност између уноса јаја и холестерола у крви, његових компоненти или других фактора ризика. Ови резултати, иако оквирни, широко су применљиви како код здравих особа, тако и код оних који имају кардиоваскуларне болести“, наводи се у студији.

Студија је објављена у часопису The American Journal of Clinical Nutrition.

Истраживање је анализирало потрошњу јаја код 177.555 људи из 21 земље.

У једној студији, истраживачи са Универзитета у Источној Финској открили су да је конзумирање једног јајета дневно повезано са мањим ризиком за добијање дијабетеса типа 2, преноси MedicalXpress.com.

Студија која је уследила, такође је показала позитивну везу између конзумирања јаја и нижег ризика од дијабетеса типа 2, али је био потребан корак даље да утврди шта се тачно дешава када се јаје метаболише у телу што је тако корисно.

„Сврха ове студије била је да се истражe једињења која би могла објаснити ову повезаност користећи технику која омогућава широко профилисање хемикалија у узорку“, објаснила је главна ауторка студије Стефаниjа Норман.

Молекули липида од великог значаја 

Кључне компоненте у јајима које им дају моћ „борбе против дијабетеса“ чини се да су одређени молекули липида који позитивно утичу на стање крвних судова.

Међутим, постоје неке важне напомене које треба имати на уму пре него што се навали на оброке с јајима, а најважнија је умереност, посебно због тога што су јаја изузетно богата холестеролом.

Лекари често препоручују смањење потрошње јаја пацијентима који пате од срчаних проблема здравље срца, и то управо из тог разлога.

„Иако је рано за закључке, сада имамо неке наговештаје о одређеним једињењима која су повезана са јајима и која могу да имају улогу у развоју дијабетеса типа 2. Потребна су даља испитивања за боље и детаљније разумевање механизама који стоје иза физиолошких ефеката уноса јаја“, закључила Норманова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво