Јаја немојте јести сваког дана

Пржена „на око“, кувана, или као омлет - јаја се најчешће налазе на јеловнику за доручак. Иако су здрава, не треба претеривати јер је недавна америчка студија, која је трајала 17 година и којом је обухваћено више од 30.000 људи, показала да на дуже стазе холестерол који садржи ова намирница нарушава здравље срца.

Јаја за доручак? Може, али не свакодневно, саветују амерички стручњаци. Најновија студија је, наиме, показала да су одрасли који су јели једно и по јаје дневно имали повећан ризик од појаве срчаних болести.

„Интересовало нас је како количина холестерола који уносимо храном дугорочно утиче на појаву већег ризика за болести срца, па и преране смрти. Желели смо да схватимо улогу коју холестерол из одређених намирнице попут јаја, црвеног меса и прерађевина има у подизању вредности укупног холестерола у крви“, истакла је Норина Ален са Медицинског факултета Универзитета Нортвестерн.

Студија се усредсредила на утицај јаја, јер се ова намирница, од свих које садрже много холестерола, најчешће конзумира.

„Ми смо заправо открили да свако повећање количине јаја, на дневном нивоу, са собом доноси и већи ризик. Дакле, то је било линеарно повећање, јер је већ свака поједена половина јајета више стварала осам одсто већи ризик за развој болести срца“, објаснила је Аленова.

Пре свега, треба бити опрезан са жуманцима, напомињу стручњаци. Уз бројне корисне нутријенте садрже и висок ниво холестерола, па је умереност и овог пута препорука свима који доручак не могу да замисле без ове намирнице.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво