Шест супернамирница богатих витамином Це

Нагле промене температура у зимском периоду идеалне су за ширење вирусних и других инфекција, а довољан унос витамина Це неопходан је како би нам имунолошки систем добро функционисао.

Као снажан антиоксиданс, витамин Це помаже у смањењу стреса и сматра се да смањује ризик од рака.

Без витамина Це, тело не може да произведе колаген, протеин који је неопходан за изградњу и одржавање здравих костију, зглобова, ткива дигестивног тракта и коже.

Витамин Це је важан део имунолошког система, који се брани од вируса, бактерија и других патогена. Студије показују да низак ниво витамина Це може довести до проблема са имунолошким системом и другим обољењима.

Једна од намирница богата витамином Це је поморанџа али многи људи имају навику да уместо свеже цеђеног сока пију индустријски који често има шећера исто колико и газирани напици. Због тога је најбоље конзумирати свеже воће и поврће.

Од воћа, киви и јагоде у комбинацији са јогуртом такође могу бити одличан избор за доручак.

Парадајз је још један одличан извор витамина Це а сок од парадајза је још бољи извор овог витамина од свежег плода.  

Не треба заборавити ни поврће зелене боје: броколи, грашак и спанаћ такође су добри извори витамина Це.

Ово поврће је најбоље конзумирати благо обарено као прилог или у салати у комбинацији са неким цитрусом.

Када је реч о витамину Це, паприка је незаобилазна намирница, најбоље свежа, а за оне који воле јаја кајгана са паприком је добар избор. 

Потребна дневна доза витамина Це за жене је 75 мг а за мушкарце 90 мг, мада ту има одступања. Дојиљама, пацијентима који су недавно оперисани, дијабетичарима, оболелима од рака и пушачима потребне су знатно веће дозе витамин Це.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво