Вежбање уз музику пут ка добром здрављу

Према најновијим истраживањима, музика може да поправи расположење, смањи осећај умора, повећа издржљивост и подигне ниво снаге у телу. Важно је само вежбати уз музику одговарајућег темпа.

Музика која има брз ритам и одговара ритму срца од 170 откуцаја у минуту, за разлику од музике споријег ритма, смањује осећај напора и повећава кардиоваскуларне ефекте.

Истраживање је објављено у часопису Frontiers in Psychology. Аутор студије Лука Ардиго, професор са Универзитета у Верони, истакао је да када слушамо музику бржег ритма док вежбамо срце нам брже лупа, а мање смо исцрпљени у поређењу с вежбањем без музике. То значи да је вежбање било мање напорно, а у исто време корисније.

Истраживањем је утврђено да су ефекти бољи при избору вежби којима се повећава издржљивост, попут брзог хода, трчања, вожње бицикла и пливања, него приликом вежби високог интензитета као што је дизања тегова и друге испрекидане вежбе високог интензитета.

Ти резултати потврђују студије из 2011, када се показало да склоност врло брзом музичком темпу повећава интензитет вежби – у том случају вожње бицикла.

„На неки начин музика се може сматрати легалним леком за стимулацију“, рекао је научник.

Препоручује се да направите листу најдражих песама на основу њиховог темпа.

На интернету постоје бројне апликације које омогућавају да се одмах утврди темпо сваке композиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво