Плетење или „падање у транс“, за боље ментално здравље

Лежерна активност која укључује иглу и вуницу, или било које плетиво. Иако се плетење обично сматра хобијем старијих особа, ова активност изузетно је корисна за све који су под стресом, анксиозни или имају сличне проблеме.

Резултати до којих су дошли британски научници показују да се 81 одсто испитаника осећало срећније и опуштеније захваљујући плетењу.

Истраживачи који су своју студију објавили у научном магазину "British Journal", приметили су да постоји значајна веза између учесталости ове активности и смирености, при чему су особе које често плету имале бољу когнитивну функцију.

„Плетење има значајне психолошке и социјалне користи које могу допринети бољем и квалитетнијем животу. И код вештих плетача, а и код оних који се тиме баве када желе да испоље своју креативност, оно има терапеутски потенцијал“, наведено је у студији.

У Великој Британији су лекари охрабривани да плетење прописују као препоруку својим пацијентима, јер доноси корист и физичком здрављу људи. Људи који пате од артритиса рекли су да их плетење одвраћа од хроничног бола.

Плетење као средство одвлачења пажње може помоћи и у смањењу осећаја усамљености и изолације, што је чест проблем с којим се сусрећу старији људи. Пушачи су такође казали да им плетење помаже да смање број цигарета, јер су им руке заузете.

Неуропсихолог Кетрин Кери Левис рекла је за Си-Ен-Ен, да су активности попут плетења значајне, јер истовремено укључују различита подручја мозга - меморију, распон пажње, процесуирање, решавање проблема и још много тога.

Како нас плетење усрећује?

Попут многих активности, оно подразумева стварање нечега од почетка, а то покреће ослобађање допамина у мозгу. На тај начин примамо природни антидепресив, односно на немедицински начин стимулишемо центар награђивања.

Иако се то може повезати и с другим креативним хобијима, попут сликања и писања, процес стварања код плетења и шивења је другачији, односно мање спонтан јер углавном укључује покрете који се понављају, а то може подићи ниво серотонина у мозгу.

Осим тога, плетење опушта и смирује превише активан ум, јер нас тера да се концентришемо на оно што тренутно радимо. Та радња ослобађа од негативне енергије, јер представља извор креативне позитивности, имате осећај да сте нешто постигли.

Ритмично понављање покрета умирује и доводи до благог „падања у транс“. То уједначује срчани ритам и успорава дисање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара