Кинези за Кинезе – маске из Тоскане

После Милана, Прато у Тоскани је град са највише кинеских досељеника, не само у Италији већ и у целој Европи. Углавном производе текстил. Забринути због ширења коронавируса у Кини, тамошња заједница Кинеза одлучила је да на свој начин помогне матичној земљи.

То што су хиљадама километара далеко од Кине само им увећава бригу, кажу многи припадници кинеске заједнице у Тоскани. У немогућности да директно помогну пријатељима и родбини, одлучили су да бар прикупе новац за набавку заштитних маски.

„У Кини живи много људи, а њихове потребе су велике. Пре свега за заштитним маскама, јер не могу сви да их купе и да се тако заштите. У Италији има много удружења која сакупљају средства да их проследе онима којима је помоћ најпотребнија, а ми смо одлучили да све што прикупимо наменимо за набавку тих маски“, рекла је становница Прата, власница продавнице гардеробе.

У знак солидарности са својим сународницима, кинеска заједница у Италији недавно је отказала и прославу Нове године.

Иначе, број Кинеза у овој земљи нагло је порастао током претходне деценије, па их према службеној статистици, има више од 320.000.

Овај број је, међутим, неколико пута већи, јер не обухвата илегалне мигранте, бивше кинеске држављане који су стекли италијанско држављанство или људе кинеског порекла рођене у Италији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара