Оседели сте, сигурно је због стреса

Иако се већ одавно зна да стрес може бити узрок појаве седих власи у коси, научницима до сада није било најјасније зашто се то догађа. После недавнoг истраживања, стручњаци су корак ближе одговору.

Тестирања америчких и бразилских научника, спроведена на мишевима, сугеришу да су оштећења матичних ћелија услед стреса - одговорна за појаву седе косе.

Тамнопути мишеви постали су потпуно бели у року од неколико недеља током којих су били изложени болу, а који је утицао и на њихове матичне ћелије.

Бол је код мишева покренуо ослобађање адреналина и кортизола, подижући им притисак и убрзавајући рад срца, утичући тако на нервни систем и појаву акутног стреса.

Овај процес је убрзао и потрошњу матичних ћелија које су производиле меланин у фоликулама косе.

Истраживачи са Харварда и Универзитета у Сао Паулу верују да ће њихова студија омогућити превенцију овог процеса и код човека. Прве седе власи, у просеку, код мушкараца и жена обично се појављују око 30-те године, иако то често зависи и од генетике.

Стрес такође може играти значајну улогу, али научницима до сада није било потпуно јасно како стрес делује на промену боје косе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара