Трећи понедељак у јануару – најдепресивнији дан у години или маркетиншки трик

Последњих година, трећи понедељак у јануару је познат као „тужни“ понедељак, најдепресивнији дан у години. Док нам једни нуде утеху како да га лакше пребродимо, други тврде да је то обична измишљотина. Ово је шест ствари о овом дану које нам могу помоћи да се оријентишемо.

Слава Светог Јована се код нас сматра неформалним завршетком зимских празника и сезоне слава. Дружење са пријатељима и родбином помоћи ће уколико сте стварно потпали под утицај трећег понедељка у јануару. Неколико загрљаја умањује депресију и поправља расположење, а сутра је управо Међународни дан загрљаја, па ће и то помоћи.

• Текст о „тужном“ или „плавом“ (blue) понедељку, за који се тврди да је најдепресивнији дан у години, први пут је објављен у промотивном чланку компаније „Скај травел“ 2005. године. У тексту се наводи да је датум израчунат на основу формуле и да се у погледу временских услова односи само на становнике северне хемисфере.

• Аутор формуле помоћу које је утврђено да је управо трећи понедељак у јануару тај дан, био је Клиф Арнал, у то време предавач у Центру за доживотно образовање при Универзитету у Кардифу. Када су се у јавности појавиле сумње у научну поузданост ових тврдњи, Универзитет у Кардифу је издао саопштење у коме се дистанцира од Аранла, наглашавајући да је он био само привремени, хонорарни предавач.

• Арнала је агенција ангажовала да процени који су термини најбољи за пласирање аранжмана за предстојеће лето, те је он на основу резултата разних анкета дошао до закључка да је трећег понедељка у јануару расположење купаца на најнижем нивоу и да се већина осећа безвољно и депресивно. 

• Првобитна Арналова формула је у обзир узимала чиниоце као што су време путовања, кашњење, време утрошено на културне активности, слободно време за разоноду, време проведено у спавању, време под стресом, време потребно за паковање, време потребно за припрему. Но, јединице мере нису биле дефинисане, те није било јасно како би се једначина уопште могла применити. Многе Арналове колеге су је назвале бесмисленом и псеудонаучном.

• Четири године касније, појавила се сасвим другачија формула – [W + (D-d)] x Tq ÷ [M x Na] – у којој W представља стање временских прилика, D тренутна дуговања, d месечне приходе, T време протекло од Божића, q период после пропалих покушаја да нешто променимо у свом свакодневном животу, M ниво мотивације и Na потребу за акцијом и, наводно, помоћу ње је доказано да је трећи понедељак у јануару најдепресивнији дан у години.

• Разне варијације ове тврдње током времена у маркетиншке сврхе користиле су бројне компаније, а од 2014. године потпуно су га усвојиле поједине фирме за продају алкохолних пића и флаширане воде, јер се претпоставља да су људи лошег расположења подложнији оглашавању, а зна се да се расположење најбоље поправља куповином, иако смо сав новац потрошили током новогодишњих и божићних празника.

Клиф Арнал је, користећи исту формулу, израчунао и да је најсрећнији дан у години 24. јун и уопште период око средине лета. Неки ће се сигурно сложити и са овим.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара