Вакцинација најбоља заштита од грипа

Годишње у свету од грипа оболи око 100 милиона људи. Откријте због чега се за вакцинацију каже да је најбоља заштита од овог здравственог проблема.

Грип је акутно заразно вирусно обољење дисајних путева. Једноставније речено, инфлуенца, у народу познатија као грип, је оболење праћено повишеном температуром, главобољом, боловима у грлу, мишићима, зглобовима.

„Чињеница је да некомпликован грип, лечио га – не лечио, што кажу наши стари, траје седам дана. Оно што је најчешћи проблем, због оваквих или онаквих обавеза, најчешће не испоштујемо нашу болест, остајемо физички активни, идемо на посао и то доведе до делимичног слабљења организма“, каже Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије.

Организам на грип реагује одбраном, која зависи од тога колико смо се спремили и наоружали имунитетом у случају напада. Ослабљен имунитет, слабије нас брани.

„Онда почињу значајне тегобе: осећај недостатка ваздуха, болови у грудима, тешко дисање, температура која не може да се обори лековима за снижавање температуре и оно што је најбитније јесте да се тада пацијенти обрате свом лекару“, наводи др Стевановић.

Да бисмо ове тегобе избегли, морамо прво да научимо како се грип преноси.

Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић истиче да се вирус грипа преноси капљичним путем и путем ваздуха. „Пошто је један од отпорнијих, он може да опстане у спољашњој средини, па може да се преноси индиректним путем, путем свеже контаминираних предмета“, објаснила је др Кисић Тепавчевић.

Од грипа можемо да се заштитимо тако што ћемо проветравати просторије у којима се налазимо, у време сезоне треба да избегавамо велике скупове, истиче др Кисић Тепавчевић, додајући да то посебно важи за пацијенте са хроничним оболењима. Важно је и одржавање хигијенско-санитарних мера.

Стручњаци тврде да је вакцинација најбоља заштита. Ове године имамо најновију четворовалентну вакцину. Од чега нас све она штити?

„Дуго користимо троваленту вакцину, која садржи три типа вируса, 2А и 1Б, које Светска здравствена организација процењује који ће доминирати. Врло често се дешавало да други Б вирус доминира, који није садржан у тој вакцини, па је ефикасност те вакцине била мања. Нова четворовалентна вакцина је идентична као досадашња тровалентна вакцина, само има додатни Б сој, чиме је ефикасност вакцине повећана, јер је смањена могућност да Б вирус који кружи у популацији није садржан у вакцини“, објаснио је имунолог Милош Марковић, професор Медицинског факултета у Београду.

„Сада имамо много већу шансу да смо обухватили све вирусе, који могу да се нађу у овој сезони“, додала је др Кисић Тепавчевић.

Колико траје поствакцинални имунитет односно заштита? Зашто, сваке године, морамо да примимо вакцину?

„Два су главна разлога, један је зато што поствакцилани имунитет траје релативно кратко, најчешће од неколико месеци до годину дана, а други разлог је тај што вирус грипа мутира и од претходне године може да се деси да се измени“, закључио је др Марковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво