Уринарне инфекције – од њих се не умире, али су непријатне

Упорне, досадне, исрпљујуће,тако уринарне инфекције описују готово сви који су их имали. Када бактерија пронађе погодно место за размножавање, не напушта га лако.

Борба са овом врстом инфекција је некад Сизифов посао. Загорчава нам живот. Зато је важно да благовремено делујемо.

„Уринарене инфекције су број један посета лекару свуда у свету, код нас и у Европи“, истакао је проф. др Сава Мићић, уролог.

„То нису неке болести јако опасне, од тога се не умире, али су јако непријатне за пацијенте“, рекао је др Дејан Братуш, уролог из Словеније.

Некада дају симптоме, али некада не. Све док се не „огласе“ не треба их лечити.

„Болно мокрење, често, ређе крв.Та крв је већи аларм и за лекаре и  за пацијнете“, истиче др Сава Симић.

Некада се ове инфекције враћају, јер организам не може да се избори са њима.

„Најчешће лекар опште праксе успева да уради дијагностику, прегледом мокраће, микробиолошким прегелдом. Али ако се понавља неколико пута у току године, захтева уролошки преглед, где треба погледати и бубрег, бешику,а код мушкараца и приостату. Јер је то врло често запаљење простате“, рекао је др Мићић.

Постоје одређене групе људи који су подложни уринарним инфекцијама. То су имунокомпромитоване особе, катетери, жене у пост менопаузалом периоду, када се мењају хормонални статуси“, напомињепроф.др Горан Марушић, уролог.

Чак и да немате ове проблеме, делујте превентивно.

„Једно пажљиво понашање у сексуалном животу, повећан унос течности да се сами органи испирају од себе, постоји много биљних естраката-увин чај. То би могла бити превенција“ закључио је проф. др Горан Марушић, уролог.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара